Suomi palauttaa tilapäisesti rajavalvonnan – dronet eivät surise presidenttien yllä

Valtioneuvosto päätti sisärajavalvonnan väliaikaisesta palauttamisesta, rajavalvonta ei kohdistu kaikkiin.

Valtioneuvosto päätti sisärajavalvonnan väliaikaisesta palauttamisesta, rajavalvonta ei kohdistu kuitenkaan kaikkiin matkustajiin. (Kuva Ulkoministeriö)

Liikkumista rajoitetaan, kun Vladimir Putin ja Donald Trump ovat Suomessa.

RAJOITUKSET Venäjän presidentin Vladimir Putinin sekä Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin vierailujen johdosta asetetaan erilaisia liikkumisrajoituksia.

Suomi palauttaa tilapäisesti rajavalvonnan EU-sisärajoilleen tapaamisen turvallisuusjärjestelyjen tukemiseksi. Sisärajavalvonta alkoi perjantaina 13.7. klo 12 ja päättyy tiistaina 17.7. klo 12. Valtioneuvosto päätti eilen sisärajavalvonnan väliaikaisesta palauttamisesta.

Sisärajavalvonnan palauttamisen tavoitteena on varmistaa, että Suomeen saapuvat tai Suomesta lähtevät ulkomaalaiset täyttävät säädetyt maahantulon tai maassa oleskelun edellytykset sekä tunnistaa mahdolliset riskihenkilöt.

Rajavalvonta ei kohdistu kaikkiin matkustajiin. Sisärajoilla rajavalvonta kohdennetaan sisäisen turvallisuuden viranomaisten yhteisten uhka- ja riskiarvioiden perusteella. Erityisinä painopisteinä ovat Helsinki-Vantaan lentoasema sekä Helsingin ja Turun satamat.

Sisärajavalvonnan palauttamisella ei muuteta voimassa olevaa lakia. Sisärajan ylittäminen ei edellytä nykyisestä poikkeavien matkustusasiakirjojen mukana oloa. Ainoa muutos on se, että jokaisen matkustajan tulee sisärajoillakin varautua mahdollisiin raja- ja ulkomaalaisvalvontatoimiin. Rajavartiolaitos vastaa sisärajavalvonnan väliaikaisesta palauttamisesta.

Lentokieltoalueella ei saa lennättää esimerkiksi droneja tai muita miehittämättömiä ilma-aluksia lainkaan.
Lentokieltoalueella ei saa lennättää esimerkiksi droneja tai muita miehittämättömiä ilma-aluksia lainkaan. (Kuva Fotolia)

Ilmailua rajoitetaan Helsingin kaupungissa ja ympäröivällä alueella sunnuntain 15.7.2018 klo 6.00 ja tiistain 17.7.2018 klo 8.00 välisenä aikana. Rajoitus koskee sekä lentoliikennettä että miehittämätöntä ilmailua kuten droneja.

Helsingin kantakaupungin yllä ja Helsinki-Vantaan lennonjohdon lähialueella ilmailu on kokonaan kielletty lukuun ottamatta kaupallista ilmaliikennettä, jonka määränpää tai lähtökenttä on Helsinki-Vantaan lentoasema.

Helsingin kantakaupungin yllä ja Helsinki-Vantaan lennonjohdon lähialueella ilmailu on kokonaan kielletty.
Helsingin kantakaupungin yllä ja Helsinki-Vantaan lennonjohdon lähialueella ilmailu on kokonaan kielletty. (Kartta 1/ Trafi)

Helsinkiä ympäröivälle laajemmalle alueelle maanpinnasta Helsinki-Vantaan lennonjohdon ilmatilaan asti asetetaan transponderi-, radio- sekä lentosuunnitelmapakko. Lentosuunnitelma tulee jättää kaksi tuntia ennen aiottua toimintaa.

Rajoitukset koskevat kaikkea ilmailua mukaan lukien miehittämätön ilmailu. Kartan 1 alueella ei siis saa lennättää esimerkiksi droneja tai muita miehittämättömiä ilma-aluksia ollenkaan. Kartan 2 alueilla B1–B3 lennättäminen on sallittua ainoastaan, kun ottaa huomioon yllämainitut vaatimukset. Poikkeuslupia ei myönnetä.

Lentokieltoalue EFR416A, alueilla B1, B2 ja B3 lentäminen ja lennättäminen ainoastaan vaatimusten mukaisesti.
Lentokieltoalue EFR416A, alueilla B1, B2 ja B3 lentäminen ja lennättäminen ainoastaan vaatimusten mukaisesti. (Kartta 2/ Trafi)

Rajoitukset eivät koske sotilas-, rajavartio-, poliisi-, tulli-, merenkulku- ja ilmailuviranomaisia eikä pelastustointa, ensihoitopalvelua tai potilaskuljetuksia, eivätkä myöskään kiireellistä lääkintälentotoimintaa helikoptereilla.

Presidenttien tapaamisen johdosta liikkumista myös Kauppatorin alueella rajoitetaan maanantaina 16.7. Kauppatorilla ei voida järjestää toritoimintaa maanantaina.

Rajoitetun liikkumisen takia myöskään Kauppatorin vesibussit ja risteilyalukset eivät voi liikennöidä Kauppatorilta maanantaina.

Lue myös: Suomi isännöi huippukokousta – Donald Trump ja Vladimir Putin tapaavat heinäkuussa Helsingissä

Kommentoi Facebookissa