Suomi isännöi huippukokousta – Donald Trump ja Vladimir Putin tapaavat heinäkuussa Helsingissä

Donald Trump ja Vladimir Putin tapasivat viimeksi Vietnamissa ja seuraavaksi Suomessa.

Donald Trump ja Vladimir Putin tapasivat viimeksi Vietnamissa ja seuraavaksi Suomessa. (Kuva AOP)

Päivämääräksi on vahvistettu 16. heinäkuuta, Niinistöltä tiedusteltiin asiasta viime viikolla.

HUIPPUKOKOUS Kansainväliset uutistoimistot ovat vahvistaneet, että sekä Valkoinen talo että Kreml ovat ilmoittaneet presidentti Donald Trumpin ja Vladimir Putinin huippukokouksen tapaamispaikan olevan Helsinki. Päivämäärä on 16. heinäkuuta.

Donald Trump osallistuu Brysselissä 11.–12. päivä pidettävään Nato-kokoukseen ja tapaa Britanniassa pääministeri Theresa Mayn 13. heinäkuuta. Toisena vaihtoehtona kokouspaikaksi esitettiin Itävallan Wieniä, mutta suurvaltajohtajat päätyivät lopulta Suomeen.

– Minulle välitettiin viime viikolla korkealta virkamiestasolta Venäjän ja Yhdysvaltain yhteinen alustava tiedustelu mahdollisuudesta järjestää tapaaminen Helsingissä, kommentoi kokousasiaa Sauli Niinistö, jolla on hyvät suhteet molempiin valtionpäämiehiin.

Suomi on Niinistön mukaan johdonmukaisesti edistänyt dialogia kansainvälisissä suhteissa. Viimeksi kuluneen vuoden aikana Suomi on isännöinyt muun muassa Venäjän ja Yhdysvaltain varaulkoministerien ja puolustusvoimien komentajien tapaamiset.

– Presidenttien tapaaminen Suomessa on tälle luontevaa jatkumoa ja vie dialogin korkeimmalle tasolle, Niinistö toteaa.

Mäntyniemeä on uumoiltu yhdeksi vaihtoehdoksi, mutta virallista tapaamispaikkaa ei ole ilmoitettu. Kokous tulee joka tapauksessa vaatimaan mittavat turvallisuusjärjestelyt.

Trump ja Putin ovat aikaisemmin tavanneet vuonna 2017 kesällä G20-kokouksessa Hampurissa ja marraskuussa Apec-järjestön kokouksessa Vietnamissa. Trumpin mukaan kokouksen asialistalla ovat muun muassa Syyrian ja Ukrainan tapahtumat.

– Presidenttien Trump ja Putin välisten keskustelujen aiheet täsmentyvät tulevien kahden viikon aikana, mutta agendalla varmasti on kansainvälinen tilanne kokonaisuudessaan ja toivottavasti myös asevalvonta- ja aseriisuntakysymykset. Pienetkin edistysaskeleet jännityksen lieventämisessä olisivat kaikkien edun mukaisia, Niinistö jatkaa.

– Edellä mainittujen aiheiden lisäksi aion omissa keskusteluissani presidenttien kanssa ottaa esille huolemme jännittyneestä tilanteesta Itämerellä sekä arktiset tavoitteemme, erityisesti mustan hiilen päästöjen yhteisen torjunnan.

Helsinki on isännöinyt aikaisemminkin Yhdysvaltojen ja Neuvostoliiton tai Venäjän johtajien tapaamisia. Vuonna 1975 presidentti Gerald Ford tapasi Leonid Brežnevin, vuonna 1990 kohtasivat George H. W. Bush ja Mihail Gorbatšov ja vuonna 1997 puolestaan Bill Clinton sekä Boris Jeltsin.

Lue myös: Presidentti Niinistö tapasi Venäjän ja Yhdysvaltojen asevoimien komentajat – ”Vuoropuhelu toimii”

Kommentoi Facebookissa