Eurooppa-neuvoston maratonkokous: – ”Merestä pelastetuille maihinnousupisteitä yhteistyössä YK-järjestöjen kanssa”

Pääministeri Juha Sipilä osallistui EU-huippukokoukseen Brysselissä.

Pääministeri Juha Sipilä saapui EU-huippukokoukseen Brysselissä. (Kuva Anne Sjöholm / Valtioneuvoston kanslia)

Keskuksia esitetään perustettavaksi myös EU:n alueelle maiden vapaaehtoisuuden pohjalta.

EUROOPPA-NEUVOSTO Brysselissä torstaina alkaneessa ja 14 tuntia kestäneessä kokouksessaan Eurooppa-neuvosto käsitteli muuttoliikettä, EU:n turvallisuuden ja puolustuksen kehittämistä sekä talouden ja työllisyyden edistämistä.

Eurooppa-neuvosto kehottaa neuvostoa ja parlamenttia tutkimaan mahdollisuutta perustaa yhteistyössä YK-järjestöjen kanssa EU:n ulkopuolisiin maihin alueellisia maihinnousupisteitä Eurooppaan pyrkineille.

Kyseeseen tulisivat esimerkiksi Pohjois-Afrikkaan yhteistyössä pakolaisjärjestön UNHCR:n ja siirtolaisuusjärjestö IOM:n kanssa perustettavat maihinnousukeskukset. Merestä pelastetuille esitetään perustettavaksi keskuksia myös EU:n alueelle maiden vapaaehtoisuuden pohjalta, mahdollisesti Italiaan ja Espanjaan.

Keskuksissa tutkittaisiin mahdollisimman nopeasti pelastettujen kansainvälisen suojelun tarve, ja suojeluntarpeessa olevista huolehdittaisiin jäsenmaiden keskinäiseen solidaarisuuden perustuen. Muut palautettaisiin nykyistä tehokkaammin lähtömaihin.

Lisäksi Eurooppa-neuvosto kehottaa jäsenmaita huolehtimaan kaikin lainsäädännöllisin ja hallinnollisiin keinoin siitä, että turvapaikanhakijat eivät siirtyisi EU-maasta toiseen.

– Näillä ratkaisuilla pyritään pelastamaan ihmishenkiä, vähentämään salakuljetusta ja rajoittamaan turvapaikanhakijoiden liikkumista edelleen EU-maasta toiseen. EU myös lisää tukeaan Afrikan maille, jotta ihmisten ei tarvitsisi lähteä liikkeelle taloudellisista syistä, pääministeri Juha Sipilä sanoo.

Kokouksessaan Eurooppa-neuvosto totesi myös, että Euroopan on kannettava suurempi vastuu turvallisuudestaan ja vahvistettava puolustusyhteistyötä. Päämiehet kävivät keskustelun myös Naton pääsihteerin kanssa EU:n ja Naton välisen yhteistyön vahvistamisesta.

– Suomen viesti on selvä. Meidän on jatkettava työtä konkreettisten tulosten saavuttamiseksi. Suomi edistää edelleen aktiivisesti turvallisuuden ja puolustuksen vahvistamista EU:ssa. Unionin yhteistyö hybridiuhkien torjunnassa on hyvä esimerkki nopeasta ja tuloksekkaasti toiminnasta, pääministeri Sipilä toteaa.

– Yhteistyötä Naton kanssa tulee jatkaa. EU:n toiminnan ei pidä olla päällekkäistä Naton tekemän työn kanssa, vaan EU:n ja Naton toimien tulee tukea toisiaan.

Eurooppa-neuvosto piti tärkeänä edistää monenvälistä ja sääntöpohjaista kansainvälistä kauppajärjestelmää. Huippukokous käsitteli USA:n haitallista päätöstä asettaa tulleja EU:n teräs- ja alumiinituotteille, ja antoi täyden tukensa EU:n vastatoimille.

– Globaali tilanne on haastava. Meidän on puolustettava eurooppalaista taloutta ja mahdollisuuksiamme käydä kauppaa, pääministeri Sipilä summasi.

Eurooppa-neuvosto jatkoi myös innovaatio- ja digitaalikeskustelua, jota käytiin edellisessä, Sofian epävirallisessa huippukokouksessa Suomen laatiman esityksen pohjalta.

Lue myös: EU-johtajat etsivät ratkaisua maahanmuuttoon – esille otettiin mahdolliset maihinnousukeskukset Pohjois-Afrikassa

Kommentoi Facebookissa