Jalkapallolahjakkuudet voidaan tunnistaa jo nuorena – kokonaistarkkuus 80 prosenttia

Käytännössä menetelmä tunnistaa mahdollisen nuorten pelaajien potentiaalin.

Käytännössä menetelmä tunnistaa mahdollisen nuorten pelaajien potentiaalin. (Kuva Adria Crehuet Cano)

Tuhannen pelaajan joukosta onnistuttiin tunnistamaan kaikki ulkomaille edenneet seitsemän pelaajaa.

JALKAPALLO Jyväskylän yliopiston informaatioteknologian tiedekunnan tutkijat kehittivät menetelmän jalkapallolahjakkuuksien tunnistamiseen. Nuorista jalkapallon pelaajista tunnistettiin lahjakkuudet 80 prosentin tarkkuudella.

Nuorille 14-vuotiaana tehtyjen fyysisten ja lajitaitotestien sekä henkisiä ominaisuuksia mittaavien tekijöiden avulla voitiin tunnistaa pelaajat, jotka etenivät myöhemmällä iällä ulkomaille. Tuhannen pelaajan joukosta onnistuttiin tunnistamaan kaikki ulkomaille edenneet seitsemän pelaajaa.

Sovelluksessa käytettiin poikkeavuuksien tunnistamiseen kehitettyä tekoälymenetelmää, jota käytetään tällä hetkellä esimerkiksi tietoturvapoikkeamien tunnistamiseen. Samaa menetelmää voisi käyttää myös muunlaisten poikkeavuuksien, kuten sosiaalisen syrjäytymisen tai korkean riskin potilaiden, tunnistamiseen.

Erottelevien tekijöiden havaitseminen tuhansien pelaajien joukosta on perinteisen selittävän tilastoanalyysin keinoin haastavaa, koska menestystä selittävät tekijät ovat hyvin monimutkaisia. Lisäksi lahjakkuuksia on hyvin vähän koko harrastajamassaan suhteutettuna.

Menetelmä oli riittävän herkkä tunnistamaan kaikki seurannassa olleet suomalaiset ulkomaille edenneet pelaajat ja seuraava vaihe on tarkkuuden kehittäminen. Tällä hetkellä menetelmä löytää vielä joukon muitakin pelaajia, jotka eivät ole edenneet ulkomaille. Käytännössä menetelmä siis tunnistaa mahdollisen potentiaalin. Syitä, miksi pelaaja ei ole edennyt urallaan, voi olla monia.

Tulevaisuudessa menetelmää voisi kehittää pelipaikkakohtaiseen uraohjaukseen, koska esimerkiksi hyökkääjien ja puolustajien erotteleminen voi olla hyödyllistä pelipaikkojen erilaisten vaatimusten vuoksi. Dataa kerätään koko ajan lisää Eerikkilän urheiluopistossa ja tutkimus jatkuu.

Tutkimus tehtiin yhteistyössä Eerikkilän urheiluopistossa toimivan Sami Hyypiä Akatemian kanssa Business Finlandin rahoittamassa Value From Health Data with Cognitive Computing -hankkeessa.

Lue myös: Harrasta urheiluseurassa lapsena – omaat todennäköisesti terveemmät elintavat aikuisena

Kommentoi Facebookissa