Korkeakoulujen yhteishaussa opiskelupaikka yli 47 000 opiskelijalle – vapaita paikkoja voi hakea lisähaussa

Vuonna 2020 todistusvalinnasta tulee pääasiallinen väylä korkeakouluun.

Vuonna 2020 todistusvalinnasta tulee pääasiallinen väylä korkeakouluun. (Kuva Fotolia)

Todistuksen merkitys opiskelijavalinnassa tulee jatkossa kasvamaan.

OPISKELU Kevään yhteishaussa korkeakouluihin haki 152 900 hakijaa, joista opiskelupaikan sai 47 300, eli 31 prosenttia. Luvut ovat samankaltaiset kuin vuonna 2017. Yhä useampi saa opiskelupaikan suoraan ylioppilastodistuksen perusteella, tänä vuonna 18 prosenttia hyväksytyistä.

Viime vuosien tapaan vaikeinta oli päästä opiskelemaan yliopistojen taidealoja, kuten teatteri- ja tanssi- sekä kuvataidealaa, joille hyväksyttiin neljä prosenttia hakeneista, sekä psykologiaa, jolle hyväksyttiin viisi prosenttia hakeneista. Helpoiten opiskelupaikan sai ammattikorkeakoulujen tekniikan alalta sekä luonnonvara- ja ympäristöalalta, joille hyväksyttiin 36 prosenttia hakijoista. Ammattikorkeakouluihin hakeneista hyväksyttiin 28 prosenttia ja yliopistoihin hakeneista 25 prosenttia.

Korkeakoulujen aloituspaikoista 63 prosenttia oli tämän vuoden yhteishaussa varattu ensimmäistä korkeakoulupaikkaa hakeville. Ensikertalaisten osuus kaikista hakijoista oli tänä keväänä 80 prosenttia ja hyväksytyistä noin 83 prosenttia.  Ammattikorkeakouluun hyväksytyistä 85 prosenttia oli ensikertalaisia, yliopistoon hyväksytyistä ensikertalaisten osuus oli 79 prosenttia.

Todistusvalinta oli tänä vuonna käytössä perinteisten teknillistieteellisten ja luonnontieteellisten alojen lisäksi useimmilla ammattikorkeakoulujen koulutusaloilla sekä myös kauppatieteellisellä alalla. Kauppatieteellisellä alalla peräti 59 prosenttia hyväksytyistä pääsi opiskelemaan ilman valintakoetta todistusvalinnan kautta. Vuonna 2020 todistusvalinnasta tulee pääasiallinen väylä korkeakouluun.

Korkeakoulut tekevät yhä enemmän alakohtaista valintayhteistyötä. Esimerkiksi tänä vuonna oikeustieteellinen ala sekä lääketieteellinen ja hammaslääketieteellinen ala siirtyivät yhteisvalintaan, jossa valintakoe ja valintaperusteet ovat yhteisiä.

Hakijat ovat saaneet tällä viikolla tiedon yhteishaun tuloksista sähköpostiinsa. Hakija on voinut hakea kuutta eri opiskelupaikkaa ja tuloskirjeessä kerrotaan tulokset kaikkien koulutusten osalta. Varasijalta voi vielä tulla hyväksytyksi 31.7. saakka. Korkeakoulut voivat järjestää lisähakuja yhteishaussa vapaiksi jääneille opiskelupaikoille 2.7.─15.8. välisenä aikana.

Lue myös: Ylioppilastutkintoon muutoksia ja joustavuutta – käyttöön tulossa englanninkielinen koe

Kommentoi Facebookissa