EU-johtajat etsivät ratkaisua maahanmuuttoon – esille otettiin mahdolliset maihinnousukeskukset Pohjois-Afrikassa

Päämiesten epävirallisen työtapaamisen tarkoituksena oli luoda edellytyksiä ensi viikon Eurooppa-neuvoston työlle.

Päämiesten epävirallisen työtapaamisen tarkoituksena oli luoda edellytyksiä ensi viikon Eurooppa-neuvoston työlle. (Kuva Euroopan komissio)

Suomi haluaisi ottaa pakolaisia suoraan YK:n pakolaisleireiltä, jolloin rikolliset eivät hyödy.

MAAHANMUUTTO Kuudentoista EU-maan päämiehet etsivät eilen Brysselissä järjestetyssä epävirallisessa työtapaamisessa keinoja muuttoliikkeen parempaan hallintaan. Keskustelu käytiin sekä ulkoisista toimista, ulkorajavalvonnasta että unionin sisäisistä toimista.

Keskustelussa korostettiin, miten ratkaisun tulee käsittää kaikki nämä ulottuvuudet ja sitä, että kaikki jäsenmaat ovat yhteisesti vastuussa ratkaisun löytämisestä muuttoliikekysymykseen.

– Meidän on pyrittävä löytämään muuttoliikkeen hallintaan kokonaisvaltainen ratkaisu. Lähtökohtana on helpottaa hädänalaisten elämää ja vähentää näin ihmisten tarvetta lähteä kodeistaan, pääministeri Juha Sipilä sanoi.

Muun muassa Italia on uuden hallituksen myötä koventanut maahanmuuttolinjaansa. Ulkoisissa kysymyksissä esille tulivat erilaiset järjestelyt lähtö- ja kauttakulkumaiden kanssa, mukaan lukien niin sanotut alueelliset maihinnousukeskukset, joiden osalta todettiin tarve jatkoselvittelyihin.

Sipilän mukaan suojelua tarvitsevien tilanne tutkittaisiin paikan päällä. Taloudellisten syiden johdosta tulleet henkilöt palautettaisiin takaisin. Maihinnousukeskusten sijainnista oli kuitenkin erimielisyyttä, tulisiko niiden sijaita EU:n alueella vai esimerkiksi Pohjois-Afrikassa.

– Suomi on jo vuosia ottanut pakolaisia suoraan YK:n pakolaisleireiltä. Näin pystytään auttamaan kaikkein vaikeimmassa asemassa olevia. Ja vielä niin, että salakuljettajat ja rikolliset eivät hyödy. Tämän käytännön toivon yleistyvän, Sipilä totesi.

Päämiesten epävirallisen työtapaamisen tarkoituksena oli luoda edellytyksiä ensi viikon Eurooppa-neuvoston työlle. EU-maiden päämiehet käsittelevät muuttoliikettä Eurooppa-neuvostossa torstaina 28. kesäkuuta.

Lue myös: Maahanmuutto ei enää liity sotiin – ”Afrikan maiden väestönkasvu ajaa siirtolaisia Eurooppaan”

Kommentoi Facebookissa