Hyundai hioo muotoilustrategiaansa – eri mallit eroavat tulevaisuudessa enemmän toisistaan

Geneven autonäyttelyssä yhtenä päätähtenä toimi HDC-1 Le Fil Rouge -niminen konsepti.

Geneven autonäyttelyssä yhtenä päätähtenä toimi HDC-1 Le Fil Rouge -niminen konsepti. (Kuva Hyundai)

Yksilöllisemmän muotoilun ensimmäiset merkit näkyvät Hyundain uusimmissa katumaastureissa.

AUTOT Korealaisautojen kohdalla ei tarvinnut juuri puhua designista, kun ensimmäisiä yksilöitä alettiin laivata Eurooppaan 1970- ja 1980-luvuilla. Hyundain tuolloisten mallien laatikkomaiset linjat olivat yhtä tylsät kuin aikansa japanilaisautoissa, ja myöhemmätkään Hyundait eivät varsinaisesti kirvoittaneet ylistyssanoja. Muotoilu oli joko mitäänsanomatonta tai rauhatonta, ja korealaismerkiltä puuttui yhtenäinen ilme eurooppalaiskilpailijoiden tavoin.

Se löytyi vasta pitkälle 2000-luvun puolelle tultaessa, jolloin Hyundain brändi-identiteettiä haluttiin vahvistaa monin tavoin. Yksi keino oli luonnollisesti muotoilu, ja niinpä korealaismerkin autojen nokalle tuotiin iso kuusikulmainen maski. Sen esikuvana toimi Audin massiivinen Single Frame -maski, joka sai rinkulamerkin autot erottumaan muista tielläliikkujista jo pitkän matkan päästä. Hyundai halusi päästä samaan tavoitteeseen, vaikka merkin imago oli vielä kaukana saksalaisten maineesta.

Korealaismerkin autojen muotoilua yhtenäistettiin muutenkin erityisesti Amerikan markkinoilla. Niinpä Hyundai Sonatan useimmiten keski-ikäiselle ostajalle tarjottiin lähes samannäköistä autoa kuin Hyundai Elantraan päätyneelle nuoremmalle asiakkaalle, joka oli juuri päättänyt opiskelunsa. Hyundain oma brändi-ilme alkoi muodostua, mutta vaarana oli muotoilun muuttuminen venäläisten maatuskanukkejen kaltaiseksi. Sama ongelma on kylläkin myös esimerkiksi Audilla, joten tässä suhteessa Hyundai on arvokkaassa seurassa.

Hyundai toi Busanissa järjestetyssä autonäyttelyssä parrasvaloihin HDC-2 Grandmaster -nimisen katumaasturikonseptinsa.
Hyundai toi Busanissa järjestetyssä autonäyttelyssä parrasvaloihin HDC-2 Grandmaster -nimisen katumaasturikonseptinsa. (Kuva Hyundai)

Korealaiset ovat kuitenkin tiedostaneet ongelman, ja vastatoimenpiteisiin on jo ryhdytty. Yksilöllisemmän muotoilun ensimmäiset merkit näkyvät Hyundain uusimmissa katumaastureissa, joiden linjoissa ei ole juuri mitään yhteistä maskin perusmuotoja ja nokalla komeilevaa Hyundain merkkiä lukuun ottamatta. Niinpä nuorempien ostajien makuun räätälöity kompaktiluokan Kona on suorastaan räväkkä ilmestys, kun taas iso Santa Fe henkii ison SUV:n statukseen sopivaa arvovaltaa.

Tämä on kuitenkin vasta ensimmäinen askel Hyundain linjojen kehittämisessä. Merkin designista vastaavat Luc Donkerwolke ja Sang-Yup Lee ovat nimittäin kehittäneet täysin uuden muotokielen, josta saatiin ensimmäiset maistiaiset maaliskuussa järjestetyssä Geneven autonäyttelyssä. Show’n yhtenä päätähtenä toimi HDC-1 Le Fil Rouge -niminen konsepti, joka varasti huomion monen superauton nenän edestä. Sensuous Sportiness -nimistä uutta muotoilustrategiaa edustanut tutkielma on korostetun sulavalinjainen ilmestys, jonka piirteitä on tulossa tuotantoautoihinkin.

Hyundai aikoo tuoda uusiin malleihinsa pitkän akselivälin, isot pyörät, lyhyet korinylitykset sekä pisaramaisen katon, ja sopusuhtaisia mittasuhteita painotetaan entistä enemmän. Leveä maski toimii yhdistävänä tekijänä eri mallien välillä, mutta muuten korealaisautojen muotoilu muuttuu entistä yksilöllisemmäksi. Tästä saatiin esimakua myös Etelä-Korean Busanissa äskettäin järjestetyssä autonäyttelyssä, jonka parrasvaloihin Hyundai toi HDC-2 Grandmaster -nimisen katumaasturikonseptinsa.

Sen jyhkeä massiivisuus edustaa täysin eri tyylisuuntaa kuin Le Fil Rougen sulavalinjainen eleganssi, mutta autoissa on kuitenkin jotakin yhteistä. Maskin lisäksi tämä koskee esimerkiksi valoja, jotka jatkuvat kylkilinjaan ja yhdistävät auton nokan ja perän toisiinsa. Lisäksi valoille on varattu eri toimintoja sen mukaan, toimiiko auto tavallisessa vai autonomisessa moodissa.

Hyundain tuoreesta muotokielestä päästään nauttimaan myös tuotantomalleissa, kun korealaiset esittelevät uuden sedanin ja crossoverin jo ensi vuoden alkuun mennessä. Niiden linjat ovat todennäköisesti saaneet inspiraationsa Hyundain viimeisimmistä konseptiautoista.

Lue myös: Hyundai laajentaa N-sporttimallistoaan – tulossa jopa Kona-crossoverin pohjalta tehty urheiluversio

Kommentoi Facebookissa