KULTTUURI Telakan teatterisalista poistuu liikuttuneita kasvoja. Tamperelaisen kulttuuritalon tiloissa on juuri näytetty dokumentti Edorfista, suomalaisesta rap-artistista joka menehtyi syöpään maaliskuussa 2015 vain 29-vuotiaana. Juuso Aallon ohjaustyö on saanut samaan aikaan ensi-iltansa myös Ivalossa, missä räppäri vietti nuoruusvuotensa.
Edorf, oikealta nimeltään Frode Erik Ingebrigtsen, muistetaan sekä soolourastaan että rooleistaan monissa eri kokoonpanoissa. Näistä tunnetuimmat lienee multitalenttien suomiräppäreiden muodostama Joku Roti Mafia -kollektiivi sekä kantrifolk-yhtye Hobo News, jonka riveissä Ingebrigtsen lauloi ja soitti kitaraa.
Soolona hän ehti voittaa räpin Suomen mestaruuden jo vuonna 2003, levyttää genren parissa korkealle arvostettuja vierailuja (mm. huikea sanaleikittely Tapani Kansalaisen kappaleella Kyttäjuttu) sekä julkaista musiikkia useissa eri formaateissa. Virallinen soolodebyytti Yön elonkorjuu ilmestyi helmikuussa 2011, kun taas viimeiseksi äänitykseksi jäänyt, proge-räpiksikin kutsuttu Varjojen piiri -albumi julkaistiin postuumisti Monsp Recordsin kautta viime syyskuussa.
Dokumentissa eletään menneen sijasta hetkessä
”Eki”-lempinimellä tunnettu Ingebrigtsen suhtautui sairastumiseensa alusta alkaen poikkeuksellisen tasapainoisesti. Muistan elävästi kuinka törmäsimme Tampereen Asematunnelissa loppuvuodesta 2012 ja kuulumisia vaihdettaessa hän tiputti tiedon syöpähoidoistaan kuin kyseessä olisi parturikäyntiin verrattava arkinen asia.
Sama asenne välittyy myös dokumentista. Sen aikana ei itketä tai voivotella, vaan katsotaan rohkeasti eteenpäin. Kontrasti tuodaan esille jo ensiminuutilla, jonka aikana läppärin kameralle rennosti hymyilevät Ingebrigtsen ja hänen tyttöystävänsä, eilisen ensi-illankin järjestänyt Janita Rantanen toivottavat katsojat tervetulleiksi ”syöpäpäiväkirjan pariin”. Myöhemmin Edorf mm. osoittaa nauraen kuinka hänen viiksensä lähtevät rankkojen hoitojen myötä irti jopa eristysteipillä.
– Tämä oli kolmas kerta kun näin tämän dokumentin, nyt toki finaaliversiona, Ingebrigtsenin ystävä ja kollega Hannu ”Hannibal” Stark kertoo ensi-illan jälkeen.
– Mulle jäi päällimmäisenä mieleen juuri se (Ekin) positiivisuus ja elämänilo. Tuntui, että hänellä vahvistui sellainen päivästä nauttiminen. Juttelimmekin usein siitä kuinka ihmiset elävät menneessä. Huolehtien huomisesta ilman että pääsevät sinne, kun meillä on vain tämä hetki.
Videopäiväkirjat pääosassa

Hieman alle tunnin kestävä Edorf – Jälki olemassaolosta -dokumentti on Juuso Aallolle ensimmäinen lajiaan. Sen selkärankana toimii Aallon ja toimittaja Sami Lindforsin toteuttama pitkä haastattelu Ingebrigtsenistä tämän Pirkkalan kodissa keväällä 2014. Tuolloin jo kertaalleen taltutettu sairaus uusiutui entistä pahempana. Materiaalia on myös studiosessioista sekä Joku Roti Mafian keikkareissuilta.
– Ehkä pääosassa ovat kuitenkin Ekin ja Janitan omat videopäiväkirjat, Aalto toteaa.
– Annoin kameran heille messiin yhdelle Ivalon reissullekin. Näiden nauhoitusten kautta dokumentista muodostui entistä henkilökohtaisempi. Dokkari keskittyy Ekin toiveesta enemmän taudinkuvaan ja sen aiheuttamiin fiiliksiin. Luonnollisesti myös musiikki nivoutuu vahvaksi osaksi tarinaa, kun kahden eri albumin äänityksiä seurataan. Kerrotaan millainen mies hän kaiken kaikkiaan oli.
Keravalta Tampereelle 2000-luvun alussa päätynyt ohjaaja on aiemmin tehnyt mm. musiikkivideoita Hannibalin ja Stepan kaltaisille tunnetuille suomiräppäreille. Entuudestaan tietämäänsä Edorfiin hän tutustui vielä paremmin samaa reittiä, tuotettuaan hänelle Painajainen tulesta -kappaleen videon vuonna 2011.
Lisää näytöksiä luvassa
Kulttuuritalo Telakan valinta ensi-illan näyttämöksi on luontevaa, sillä paikalla on keskeinen asema Edorfin viimeisiin vuosiin liittyen. Samaisessa ravintolassa järjestettiin tunteikkaat yllätysjuhlat Ingebrigtsenin kunniaksi jo ensimmäisen syöpädiagnoosin aikoihin. 13. toukokuuta 2015 paikan päällä toteutettiin puolestaan Edorfin muistokonsertti, jonka tuotot lahjoitettiin lasten- ja nuorten syöpähoitoihin.
Joka kerta tilaisuuksiin on saapunut runsas joukko ystäviä ja läheisiä kaukaa Pohjois-Suomesta, niin eilenkin. Paikalla on myös Ingebrigtsenin äiti. Dokumentin jälkeen Varjojen piiri -levyä Edorfin kanssa työstäneet Ilari Autio, Perttu Lindberg, Tomi Isoviita sekä Jussi Suonikko kertovat albumin syntyprosessista. DJ Massimo kuunteluttaa levyn kokonaan läpi yleisöllä, illan päättää Hobo News -yhtyeen esiintyminen.
Tampereen ensi-ilta myytiin lattiapaikkoja myöten loppuun ja monet jäivät ilman lippua. Ohjaaja Juuso Aallon mukaan lisää näytöksiä on kuitenkin luvassa.
– Dokumentti tullaan näyttämään loppuvuodesta vielä elokuvateatteri Niagarassa Tampereella, minkä lisäksi helmikuussa Valoa Festivalin yhteydessä tapahtuu jotain spesiaalia. Toivottavasti katsojille välittyy Edorfista se loppuun asti tekemisen meininki.
Tämän artikkelin kirjoittaja on toiminut työharjoittelijana Joku Roti Recordsilla kesällä 2012 sekä osallistunut dokumentin tekoon lyhyesti haastattelijan roolissa.
Kommentoi Facebookissa