Eduskunta hylkäsi kansalaisaloitteen eutanasian sallimisesta – asian käsittely päättyi

Eduskunta hyväksyi äänin 128–60 sosiaali- ja terveysvaliokunnan esittämän mietinnön, jossa ehdotettiin kansalaisaloitteen hylkäämistä.

Eduskunta hyväksyi äänin 128–60 sosiaali- ja terveysvaliokunnan esittämän mietinnön, jossa ehdotettiin kansalaisaloitteen hylkäämistä. (Kuva Hanne Salonen/ Eduskunta)

Eduskunta hyväksyi kuitenkin mietintöön sisältyvän lausumaehdotuksen.

KANSALAISALOITE Eduskunta yhtyi tänään sosiaali- ja terveysvaliokunnan päätösehdotukseen, että kansalaisaloitteeseen KAA 2/2017 vp sisältyvä ehdotus eutanasian sallimisesta hylätään.

Kansalaisaloitteena yli 63 000 allekirjoittajaa keränneen Eutanasia-aloite hyvän kuoleman puolesta -hankkeen alullepanijoina oli viisi veteraanikansanedustajaa eri puolueista, Henrik Lax, Esko Seppänen, Osmo Soininvaara, Ilkka Taipale sekä Iiro Viinanen.

Kansalaisaloitteessa esitettiin eutanasian sallimista tilanteissa, joissa parantumattomasti kuolemansairaan potilaan hoito ei riitä lieventämään hänen sietämättömiä kärsimyksiään ja oikeustoimikelpoinen aikuinen potilas esittää harkitun ja vapaaehtoisen pyynnön eutanasiasta.

Eduskunta hyväksyi äänin 128–60 sosiaali- ja terveysvaliokunnan esittämän mietinnön, jossa ehdotettiin kansalaisaloitteen hylkäämistä. Vastaehdotuksena oli kokoomuksen kansanedustajan Timo Heinosen lausumaehdotus eutanasian laillistamisesta.

Eduskunta hyväksyi kuitenkin mietintöön sisältyvän lausumaehdotuksen. Lausumassaan eduskunta edellyttää, että valtioneuvosto asettaa laajapohjaisen asiantuntijatyöryhmän selvittämään elämän loppuvaiheen hyvää hoitoa, itsemääräämisoikeutta sekä saattohoitoa ja eutanasiaa koskevia sääntelytarpeita ja tarvittaessa antaa selvitystyön pohjalta eduskunnalle ehdotukset lainsäädännön muutoksiksi.

Kansalaisaloitteen käsittely eduskunnassa päättyi tähän.

Lue myös: Kohta kaatuu seuraava kansalaisaloite – eutanasian laillistaminen ehdotetaan hylättäväksi eduskunnassa

Kommentoi Facebookissa