Eduskunta valitsi puhemiehistön – Matti Vanhanen nousi puhemieheksi

Eduskunnan puhemiehistö Juho Eerola, Matti Vanhanen ja Antti Rinne. (Kuva Eduskunta)

Eduskunnan edellinen puhemies Anu Vehviläinen ilmoitti viime viikolla jättävänsä tehtävän.

EDUSKUNTA Eduskunta aloitti kevätistuntokauden 1. helmikuuta valitsemalla puhemiehen ja kaksi varapuhemiestä. Uudeksi puhemieheksi valittiin Matti Vanhanen.

Eduskunnan edellinen puhemies Anu Vehviläinen ilmoitti viime viikolla jättävänsä paikan ja toivoi, että keskustan eduskuntaryhmä asettaisi Matti Vanhasen ehdolle tehtävään. Vanhanen sai äänestyksessä 157 ääntä, yhden äänen saivat Harry Harkimo, Ilkka Kanerva ja Anu Vehviläinen. Lisäksi jätettiin yksi tyhjä äänestyslappu.

Matti Vanhanen on toiminut kansanedustajana vuodet 1991–2010 ja vuodesta 2015 alkaen sekä eduskunnan puhemiehenä vuosina 2019–2020. Vanhanen on valittu eduskuntaan Uudenmaan vaalipiiristä. Antti Rinne jatkaa ensimmäisenä varapuhemiehenä ja Juho Eerola toisena varapuhemiehenä. Rinne sai äänestyksessä 140 ääntä, ja Eerola 141 ääntä.

Puhemies ja varapuhemiehet muodostavat eduskunnan puhemiehistön, puhemies johtaa eduskunnan toimintaa yhdessä puhemiesneuvoston kanssa. Puhemiesneuvoston muodostavat puolestaan eduskunnan puhemies, varapuhemiehet ja valiokuntien puheenjohtajat.

Valtiopäivät 2022 avataan keskiviikkona 2. helmikuuta.

Lue myös: Krista Kiuru jää vanhempainvapaalle – SDP esittää Aki Lindéniä ministerin sijaiseksi

Kommentoi Facebookissa