Tässä Suomen olympiajoukkueen tavoite Pekingin kisoihin

Krista Pärmäkoski on maastohiihdon moninkertainen arvokisamitalisti. (Kuva Jesse Väänänen/ Hiihtoliitto)

Suomen olympiajoukkueella ei ole Pekingissä virallista tavoitetta, mutta mitalitavoite tehdään kuitenkin selväksi.

OLYMPIALAISET Suomen olympiajoukkueen osalta kilpailutapahtumat alkavat Pekingissä torstaina, kun naisten jääkiekkoturnaus käynnistyy. Samana päivänä myös miesten jääkiekkomaajoukkueen ja muutamien vielä Suomessa olevien urheilijoiden olisi määrä saapua Kiinaan.

Koronapandemia ja Kiinan tiukat koronarajoitukset tuovat omat haasteensa, mutta Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön johtajan Mika Lehtimäen mukaan asiat ovat menneet olosuhteisiin nähden hyvin.

– Siirtymisessä on erityisjännitys, että saadaan kaikki kuplan sisään. Koko joukkue ei ole vielä paikalla. Pienet toimimattomuudet kuuluu olympiakisojen miljööseen. Suomen joukkue on selvinnyt yllättävän pienillä ongelmilla, Lehtimäki kommentoi tiistaina.

Virallista mitalitavoitetta ei joukkueelle ole asetettu. Lehtimäki tekee kuitenkin selväksi, että seuraavalla olympiadilla, johon kuuluu Pekingin olympialaisten lisäksi Pariisin 2024 kesäolympialaiset, tavoitellaan kymmentä mitalia. Sama tavoite oli Pyeongchangin 2018 ja 2021 järjestetyissä Tokion 2020 kesäolympialaisista. Tavoitteesta jäätiin kahdella mitalilla.

– Meillä on ollut toista olympiadia peräkkäin tavoitteena mitalien ja pistesijojen summa. Kymmenen mitalia ja 20 pistesijaa. Ei tavoitetta nostaa sitä.

Lehtimäki on tyytyväinen, jos Pyeongchangin 2018 mitalisaldoon päästään. Silloin Suomen joukkue saavutti kuusi mitalia.

– Selkeästi nihkeämmin mitaleita tullut kesäolympialaisista. Ennuste näihin kisoihin meille on 5-6 mitalia. Edellisten kisojen hyvä tulos on hyvä tulos näistäkin kisoista. Talviurheilun suhteen ollaan ihan hyvässä tilanteessa.

Tokiossa viime kesänä nähtiin tositoimissa paljon suomalaisia olympialaisten ensikertalaisia. Myös Pekingin kisoissa tositoimiin pääsee useita ensikertalaisia,

– Tokiossa 70 prosenttia ensikertalaisia ja nyt noin puolet. Porukka uusiutuu, Lehtimäki toteaa.

Kokemustakin Suomen joukkueesta löytyy, vaikka Janne Ahosen kaltaista seitsemien olympialaisten jermua ei tällä kerralla mukana olekaan. Viisi suomalaista urheilee Pekingissä kuitenkin neljänsissä olympiakisoissaan. Neljättä kertaa mukana ovat jääkiekkoilijat Jenni Hiirikoski, Minnamari Tuominen ja Michelle Karvinen, hiihtäjä Krista Pärmäkoski sekä ampumahiihtäjä Mari Eder.

Näistä kokeneista urheilijoista kukaan ei kuitenkaan tule kantamaan Suomen lippua avajaisissa perjantaina, koska tärkeämpää on keskittyä lauantain kilpailusuoritukseen.

– Zhangjiakousta ei avajaisiin tulla. Se on liian kuluttavaa. Naisten jääkiekkojoukkueesta ei tulla avajaisiin lauantain Kanada-ottelun takia, Lehtimäki kertoi.

Hyvinkin todennäköisesti Suomen lippua kantaa avajaisissa miesten jääkiekkojoukkueen edustaja. Lehtimäki vahvisti, että pääosa avajaisosallistujista tulee miesten jääkiekkojoukkueesta.

Teksti: Otto Palojärvi

Lue myös: Naisleijonat asettunut Pekingiin – Noora Räty julkaisi tunteikkaan päivityksen

Kommentoi Facebookissa