Naisleijonat jälleen kohun keskiössä – Pasi Mustosen toimia selvitellään

Pasi Mustonen toimi Suomen naisten jääkiekkomaajoukkueen päävalmentajana Pekingin olympialaisiin saakka. (Kuva Tiina Puputti/ Jääkiekkoliitto)

Suek tutkii Naisleijonien väitteet maajoukkueen entisen päävalmentajan Pasi Mustosen mahdollisista epäasiallisista toimista.

JÄÄKIEKKO Maalivahti Noora Rädyn uudessa kirjassa nimeltä Leijonakuningatar paljastetaan, että kaikkiaan 16 naisten jääkiekkomaajoukkueen pelaaja lähettivät pelaajayhdistykselle viime tammikuussa anonyymit kirjeet, joissa kerrottiin naisten maajoukkueen päävalmentajan Pasi Mustosen epäasiallisesta tai epäreilusta käytöksestä.

Pelaajayhdistys toimitti kirjeet Jääkiekkoliitolle juuri olympialaisten alla. Jääkiekkoliitto sai kirjeet 26. tammikuuta 2022 eli samana päivänä, kun Naisleijonat matkasivat Pekingin olympialaisiin.

Jääkiekkoliitto informoi Mustosta kirjeistä Pekingissä. Sen jälkeen Mustonen valmensi Naisleijonia vielä olympiaturanuksen avausottelussa 3. helmikuuta Pekingissä Yhdysvaltoja vastaan.

Seuraavana päivänä 4. helmikuuta tuli shokkiuutinen. Suomen olympiajoukkueesta tiedotettiin, että Mustonen oli matkannut kotimaahansa perheensä sairaustapauksen takia.

Naisleijonien avausottelun yhteydessä Mustonen hoiti työnsä normaaliin tapaan. Mediahaastattelussa kotiinlähdöstä ei ollut havaittavissa mitään merkkejä. Jo sen vuoksi hänen poistumisensa Pekingistä oli totaalinen yllätys.

Rädyn Mustonen oli jättänyt Pekingin olympialaisista pois. Taustalla olivat kaksikon erimielisyydet pitkältä ajalta. Mustosta raivostutti ennen kaikkea Rädyn kieltäytyminen MM-kisoista, vaikka Rädylle maksettiin 10000 euron verotonta apurahaa.

Mustonen perusteli medialle, että Räty jätettiin pois, koska tämä oli taidoiltaan Anni Keisalan jälkeen toiseksi paras maalivahti, mutta ei paras maalivahti kakkosmaalivahdin rooliin. Moinen sopertelu kuulosti naurettavalta, vaikka ratkaisussa oli sinänsä perusteensa joukkueen yhteishenkeen liittyvän roolituksen kannalta.

Mustonen olisi kuitenkin rehellisesti voinut sanoa, ettei Rädyn persoona sopinut hänen mielestään joukkueeseen eikä varsinkaan yhteistyöhön päävalmentajan kanssa. Selitykset Rädyn tasoisen maalivahdin pudottamisesta olympiajoukkueeksi menivät saivarteluksi, jolla tahrittiin naisten jääkiekkomaajoukkueen imagoa.

Tiettävästi Mustosen ja Naisleijonien välit olivat olympialaisiin lähdettäessä hyvin kireät. Kun Mustonen poistui kuvioista, rauhoittui joukkue turnauksen edetessä ja kykeni rutiinitasollaan nappaamaan olympialaisista pronssimitalit.

Elokuussa pelatuissa MM-kisoissa Naisleijonissa kuohui taas. Tähtipelaaja Susanna Tapani käväisi kaverinsa häissä kesken kisojen ja maalivahti Meeri Räisänen hyllytettiin joukkueesta. Lopulta Naisleijonat jäi turnauksessa kuudenneksi hävittyään sijoitusottelussa Japanille surkealla esityksellä.

Naisleijonia valmensi MM-kisoissa Juuso Toivola. Sama mies oli toiminut Mustosen apuvalmentajana ja ottanut päävalmentajan paikan Pekingissä kesken olympiaturnauksen.

Nyt Naisleijonat on jälleen kohun keskellä. Jääkiekkoliitto on saanut asianomistajilta pyynnön, että Mustosen toimet selvitettäisiin. Jääkiekkoliitto on pyytänyt apua Suomen urheilun eettiseltä keskukselta Suekilta.

On hyvä, että asia selvitetään perusteellisesti. Sen jälkeen olisi toivottavaa, että toiminta naisten jääkiekkomaajoukkueessa järkevöityisi. Kohuja on ollut käsittämättömän paljon, eivätkä ne anna ammattimaista kuvaa naisten maajoukkuetoiminnasta.

Teksti Otto Palojärvi

LUE MYÖS: Myös NHL pitää Venäjän pannassa – ainakin toistaiseksi

Kommentoi Facebookissa