Mika Häkkinen ihmetoipumisestaan – ”Vaikea kuvitella sellaista jollekin toiselle”

Mika Häkkinen hullaannutti suomalaiset voitettuaan F1-mestaruuden 1998 ja 1999 (Kuva: AOP)

Mika Häkkinen toipui vakavasta onnettomuudestaan muutamassa kuukaudessa ajokuntoon ja voitti myöhemmin 20 kilpailua sekä kaksi maailmanmestaruutta.

FORMULA 1 Mika Häkkinen voitti Formula ykkösten maailmanmestaruuden kolme vuotta sen jälkeen, kun oli käynyt kuoleman porteilla. Hänen toipumistaan pidetään yhtenä F1-historian suurimmista sankaritarinoista siinä missä Niki Laudan toipumista pahoista palovammoista 1976.

Häkkinen sai vakavia päävammoja Adelaiden F1-kisan harjoituksissa 1995, mutta toipui kuin ihmeen kaupalla ajokuntoon jo kauden 1996 avauskilpailuun, joka sekin ajettiin Australiassa. Onnettomuudesta oli kulunut vain nelisen kuukautta.

Heikki Kullan kirjoittaman kirjan, Häkkinen – Lentävä Legenda (Readme.fi), julkistamistilaisuudessa Häkkinen luonnollisesti joutui kertaamaan 27 vuoden takaisia synkkiä tapahtumia. Hän ei osannut sanoa, voisiko joku toinen kuljettaja toipua yhtä vakavasta onnettomuudesta ja voittaa maailmanmestaruuden.

– On vaikea kuvitella sellaista jollekin toiselle. Katsot lammessa uivia sorsia ja ajattelet, että tässäkö tämä sitten oli, Häkkinen sanoi.

Aiemmin Häkkinen on haastattelussa muistellut, että onnettomuudesta seuranneet hermosto-ongelmat olivat niin pahoja, että hänen silmänsä piti sairaalassa sulkea. Hän ei itse pystynyt niitä sulkemaan.

Toipumisprosessi oli kuitenkin nopea. Ennen kaikkea Häkkinen sai heti onnettomuuden jälkeen ammattitaitoista ensiapua ja sairaalassa hän oli hyvien ammattilaisten käsissä.

Henkisesti oli onnettomuuden jälkeen raskasta. Läheisten tuki olikin Häkkiselle korvaamatonta.

– Mulla oli kaikki taustavoimat kunnossa. Tyttöystävä tuki, perhe tuki, ystävät tuki ja McLaren sekä yhteistyökumppanit tukivat. Se auttoi paljon, Häkkinen totesi.

Häkkinen saavutti kaikki 20 F1-osakilpailuvoittoaan onnettomuutensa jälkeen vuosien 1997-2001 aikana. Maailmanmestaruuden hän voitti 1998 ja 1999.

Verstappen vai Häkkinen?

Autourheilussa yritetään useasti vertailla eri aikakausien kuljettajia toisiinsa, vaikka välttämättä sellainen ei ole mielekästä erilaisten olosuhteiden takia. Teknologia ja oheispuitteet ovat Häkkisen huippuvuosien jälkeen kehittyneet valtavasti.

Kun Häkkiseltä kysyttiin, kumpi on nopeampi, tämän vuoden F1-maailmanmestari Max Verstappen vai Häkkinen, antoi Häkkinen ytimekkään vastauksen.

– Minä tietysti. Pitääkö tällainen asia perustella? Me ollaan maailman nopein kansa. Ehkä sen takia, Häkkinen vastasi ja sai yleisön nauruun.

– Vastasin tietysti leikkimielisesti. Max Verstappenilla oli aivan eri lähtökohdat kuin mulla oli. Koulutus ja asiantuntemus tietokoneista lähtien olivat ihan eri tasolla. Ei mun aikana ollut mitään tietokoneita, jatkoi Häkkinen.

Häkkinen korosti, että nykypäivänä nuoret ajajat käyvät aivan erilaisen urapolun Formula ykkösiin. Heillä on kaikenlaista teknologista apua ympärillään.

– Jos puhutaan pelkästään lahjakkuudesta, niin kyllä mä luulen, että olin pikkuisen nopeampi, Häkkinen naurahti.

Verstappen voitti tänä vuonna toisen perättäisen maailmanmestaruutensa. Myös Häkkinen, joka aikoinaan kisasi Verstappenin isää Jos Verstappenia vastaan, voitti siis kaksi perättäistä mestaruutta vuosina 1998 ja 1999.

Teksti Otto Palojärvi

LUE MYÖS: Max Verstappen varmisti maailmanmestaruutensa – hämmentävä ratkaisu

Kommentoi Facebookissa