Max Verstappen varmisti maailmanmestaruutensa – hämmentävä ratkaisu

Max Verstappen voitti 2022 toisen F1-maailmanmestaruutensa. (Kuva Red Bull Content Pool)

Max Verstappen oli Suzukan kisan jälkeen epätietoinen, oliko hän voittanut maailmanmestaruutta.

FORMULA 1 Red Bull -kuski Max Verstappen on Formula ykkösten maailmanmestari myös 2022. Hän varmisti toisen maailmanmestaruutensa saavutettuaan voiton sadeolosuhteissa ajetussa Japanin osakilpailussa perinteikkäällä Suzukan radalla.

Kilpailu keskeytettiin ensin heti startin jälkeen liian vaarallisten olosuhteiden takia. Epäonninen Ferrarin Carlos Sainz liukasteli vesiliirrossa ulos radalta.

Pitkän odottelun jälkeen olosuhteet kohenivat ja kuljettajat pääsivät ajamaan tynkäkilpailun. Verstappen johti lähdöstä maaliin, eikä muilla ollut hänen vauhtiinsa lopulta jakoa.

Ferrarin Charles Leclerc ahdisteli Verstappenia alkukierroksilla. Nopeasti Leclercin renkaista katosi suorituskyky. Leclerc ajoi maaliin toisena, mutta putosi tuloksissa kolmanneksi, kun tuomaristo katsoi hänen oikaisseen radalla esteltyään Sergio Pereziä ohittamasta.

Perez toi Red Bullille kaksoisvoiton. Alpine-tallin Esteban Ocon oli tuloksissa neljäs, Mercedeksen Lewis Hamilton viides ja uransa tähän kauteen lopettava Aston Martinin Sebastian Vettel kuudes.

Valtteri Bottas oli tuloksissa 15:s. Alfa Romeolla kisaava Bottas pisteittä jo yhdeksännessä perättäisessä kisassa.

Kisan jälkeen Verstappen ei tiennyt voittaneensa maailmanmestaruutta. Hän oli siinä käsityksessä, ettei kisasta jaettaisi täysiä pisteitä.

Haastattelujen jälkeen kuljettajille kiikutettiin lämpiöön tieto, että Verstappen olisi sittenkin voittanut mestaruuden. Epätietoisuutta oli kuitenkin yhä. Vasta palkintoseremonioiden jälkeen Verstappen sai varman tiedon mestaruudestaan.

Kansainvälinen autoliitto FIA oli hiljattain muuttanut sääntöjään. Täysiä pisteitä ei jaeta silloin, jos kisa keskeytetään, mutta tynkäkisasta täydet pisteet jaetaan, jos kuljettajat ajavat ruutulipulle.

Mestaruuden ratkaisu oli melkoinen antikliimaksi jo toista kertaa peräkkäin. Viime vuonna Verstappen päihitti mestaruustaistossa Lewis Hamiltonin käytännössä tuomaripäätöksellä, kun kauden päätöskisassa Abu Dhabissa ajettiin vielä yksi kierros täysillä ja Verstappen ehti vaihtaa autoonsa tuoreet renkaat. Hamilton ei ollut rengasvaihtomahdollisuudesta tietoinen.

Se on joka tapauksessa selviö, että Verstappen on ollut tänä vuonna suvereeni ykkönen. Hänen ykköshaastajallaan Leclercillä ei ole ollut lupaavan alkukauden jälkeen mestaruustaistossa jakoa.

F1-kaudesta ajamatta on vielä neljä kilpailua. Seuraava kisa ajetaan Yhdysvalloissa Texasin Austinissa 23. lokakuuta.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Max Verstappen paalulta mestaruusjahtiin – Valtteri Bottas yrittää katkaista putkensa

Kommentoi Facebookissa