Myös NHL pitää Venäjän pannassa – ainakin toistaiseksi

Venäjän presidentti Vladimir Putin ei ole piitannut lännen antamista talouspakotteista. (Kuva Venäjän presidentin lehdistötoimisto)

NHL ei ota Venäjän joukkuetta maailmancupiinsa 2024, jos tilanne ei muutu nykyisestä.

JÄÄKIEKKO NHL:n varakomissaari Bill Daly kohautti hiljattain sanottuaan, että venäläiset NHL-pelaajat voisivat osallistua jääkiekon maajoukkueiden World Cup -turnaukseen eli NHL:n järjestämään maailmancupiin helmikuussa 2024. Venäjä sotii Ukrainassa ja tappaa siellä siviilejä, mutta Daly sanoi, etteivät venäläiset NHL-kiekkoilijat ole tehneet mitään väärää.

Dalyn kommentti on herättänyt Venäjän ulkopuolella raivoa. Venäjä käy rikollista sotaansa Ukrainassa ja tappaa päivittäin siviilejä pommituksissaan. Kansainvälinen jääkiekkoliitto on monen muun lajiliiton ohella sulkenut Venäjän toiminnastaan.

Prahassa NHL-kauden avausotteluiden alla järjestetyssä lehdistötilaisuudessa Daly vetikin sanojaan takaisin. Hän teki selväksi, ettei Venäjä voi nykyisissä olosuhteissa World Cupiin osallistua.

Daly tosin totesi, että turnaus järjestetään vasta vajaan puolentoista vuoden päästä. Siinä ajassa paljon voi muuttua.

Virallisesti NHL ei ole vielä edes ilmoittanut World Cupin järjestämisestä tai aikataulusta. Päätös on luvassa kuitenkin lähikuukausina.

Formaatti on kuitenkin jo tiedossa. Yhdysvallat, Kanada, Suomi, Ruotsi ja Tshekki pääsevät turnaukseen suoraan. Myös Venäjä saanee suoran paikan, jos maan poliittinen asema muuttuu. Vladimir Putinin ja hänen hännystelijöidensä poistuminen vallasta sekä Ukrainan sodan lopettaminen vapauttaisi Venäjän urheilupannasta todennäköisesti heti.

Kahdeksan joukkuetta jaettaneen kahteen neljän joukkueen alkulohkoon. Kummastakin lohkosta kaksi parasta etenee välieriin.
Osa otteluista pelataan myös Euroopassa. Todennäköisesti ainakin yksi World Cupin ottelu tullaan pelaamaan Suomessa.

NHL:n on määrä järjestää World Cupiin myös karsinnat. Niistä pääsisi turnaukseen kaksi tai kolme joukkuetta Venäjän tilanteesta riippuen.

Mikäli World Cup 2024 järjestetään, on kyse ensimmäisestä jääkiekon miesten parhaiden pelaajien maajoukkueturnauksesta kahdeksaan vuoteen. World Cup järjestettiin viimeksi 2016. Kaksiin viimeisiin olympiakisoihin NHL ei päästänyt pelaajiaan.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: SaiPa syvällä kurimuksessa – Pekka Virta puhui rutiinin tasosta

Kommentoi Facebookissa