Eduskuntatalon pylväskiipeilijät ylittivät rajan – ”Ammattimaisesti toiminut kansainvälinen joukko”

Puhemies Paula Risikko ja kansanedustaja Seppo Kääriäinen tiedotustilaisuudessa Eduskuntatalossa.

Puhemies Paula Risikko ja kansanedustaja Seppo Kääriäinen tiedotustilaisuudessa Eduskuntatalossa. (Kuva eduskunta)

Puhemies Paula Risikko toteaa, että eduskunnalla on nollatoleranssi häirinnälle.

MIELENOSOITUS ​Eduskunnan puhemies Paula Risikko painottaa, että eduskunnalla on nollatoleranssi häirinnälle. Risikon mukaan tämä raja ylittyi, kun Eduskuntatalon pylväisiin kiivettiin. Poliisi otti keskiviikkona Eduskuntatalon edustalla järjestetyssä ilmastomielenosoituksessa kiinni kahdeksan pylväisiin kiivennyttä ihmistä.

Greenpeacen haalareissa olleet aktivistit kiinnittivät pylväisiin myös lakanan, jossa luki ”Ilmastotekoja nyt”. Poliisin mukaan pylväskiipeilijät saapuivat paikalle ennen varsinaista mielenosoitusta, joka kokosi noin 250–300 mielenosoittajaa.

– Eiliset tapahtumat eivät olleet mikään viaton mielenilmaus, vaan siinä käytettiin hyväksi Eduskuntataloa tavalla, joka ei ole hyväksyttävää. Eduskunnalla on oltava aina työrauha, Paula Risikko toteaa.

Puhemies Risikko kiittää poliisia eilisten tapahtumien ammattimaisesta hoitamisesta. Eduskunta tehostaa nyt omia turvatoimiaan sekä eduskuntakiinteistöissä että eduskunnan ympäristössä. Eduskunta on myös pyytänyt poliisilta lisää virka-apua eduskuntatyön turvallisuuden varmistamiseksi.

– Saatujen tietojen mukaan tapahtuman johdossa oli ammattimaisesti toiminut kansainvälinen joukko, joka oli harjoitellut kiipeämistä pylväisiin ennakkoon. Poliisille ei myöskään ollut tehty mitään ilmoitusta mielenilmaisusta eduskunnan edessä.

Poliisi tutkii asiaa rikoksena. Myös kansanedustaja Seppo Kääriäisen johtama eduskunnan turvallisuustyöryhmä kokoontuu ja se jatkaa eduskunnan turvallisuuden kehittämistä. Jo aiemmin on päätetty parantaa eduskunnan turvallisuutta eri tavoin muun muassa sisäänkäynneissä.

Lue myös: Eduskuntatalon peruskorjauksen summa selvisi – kaikkiaan 262 miljoonaa, säästöä 10 miljoonaa

Kommentoi Facebookissa