Ei tullut isoa jytkyä – vapauspuolue sai odotettua pienemmän voiton Hollannissa

Vapauspuolueen johtaja Geert Wilders tunnusti vaalitukoksen jo yöllä ja onnitteli pääministeri Mark Ruttea.

Vapauspuolueen johtaja Geert Wilders tunnusti vaalituloksen jo yöllä ja onnitteli pääministeri Mark Ruttea. (Kuva AOP)

Pääministeri Mark Rutten puolue menetti parlamenttipaikkoja, mutta juhli torjuntavoittoa.

HOLLANTI Euroopassa käydään lähellä toisiaan kolmet merkittävät vaalit, joissa on pelätty tai toivottu oikeistopopulististen puolueiden voittoa. Ensimmäisenä oli vuorossa Hollannin parlamenttivaalit, keväällä Ranskan presidentinvaalit ja syksyllä äänestetään Saksassa.

Hollannissa huomio kiinnittyi vapauspuolueen ja sen johtajan Geert Wildersin menestykseen. Wilders on entinen keskustaoikeistolaisen VVD:n jäsen, joka erosi erimielisyyksien johdosta muun muassa Turkin EU-jäsenyyttä koskien.

Wilders on oman vapauspuolueensa ainoa jäsen, vaikka sillä on useita parlamenttipaikkoja. Aina turvamiesten kanssa liikkuvan puoluejohtajan islaminvastaiset mielipiteet ovat vain kärjistyneet, ja gallupit ennustivat mahdollisuutta puolueen nousemiseksi jopa maan suurimmaksi.

Kun yli 90 prosenttia äänistä oli laskettu, pääministeri Mark Rutten VVD näytti kuitenkin saavan 33 paikkaa parlamentin alahuoneeseen. Se tarkoittaa kahdeksan paikan menettämistä, mutta Rutten juhli tulosta Haagissa.

–  VVD on nähtävästi Hollannin suurin puolue kolmatta kertaa peräkkäin. Tänä iltana hollantilaiset sanoivat ”seis” väärälle populismille Brexitin ja Yhdysvaltojen vaalien jälkeen, Rutten julisti kannattajilleen.

Vapauspuolue PVV oli saamassa 20 paikkaa, joka on viisi enemmän kuin aikaisemmin. Mutta myös kristillisdemokraattinen CDA sekä demokraattinen D66 olivat saamassa 19 paikka ja vihervasemmistolainen GL 14 paikkaa, joka tarkoittaa 10 paikan lisäystä. Suurin häviäjä työväenpuolue PvdA oli romahtamassa 38 paikasta vain yhdeksään paikkaan.

Äänestysvilkkaus oli peräti 81 prosenttia, VVD on todennäköisesti jatkamassa pääministeripuolueena ja Wilders edelleen oppositiossa. Pelkästään Hollannin tulosten perusteella on mahdotonta sanoa onko brittien eroäänestyksen EU:sta ja Donald Trumpin voiton presidentinvaaleissa jälkeinen huuma laantumassa.

Seuraavaksi jännitetään oikeistolaisen Marine Le Penin menestystä Ranskan presidentinvaaleissa ja pienessä Suomessa Jussi Halla-ahon suosiota perussuomalaisten puheenjohtajakisassa kesäkuussa.

Kommentoi Facebookissa