Teslan sähköautojen mallisto laajentuu vauhdilla

Tesla Model Y:n nimi kertoo sukulaisuudesta isompaan Model X -crossoveriin.

Tesla Model Y:n nimi kertoo sukulaisuudesta isompaan Model X -crossoveriin. (Kuva Tesla)

Seuraavaksi suunnitteilla on kompakti crossover.

AUTOT Sähköautopioneeri Tesla on kerännyt roppakaupalla mainetta, mutta merkki tuottaa silti edelleen tappiota. Viime vuonna kaupaksi saatiin noin 76 000 autoa, ja suunta on nousujohteinen edullisimman Teslan, eli tulevan Model 3:n myötä. Vuoteen 2019 mennessä tavoitteena on nostaa myyntimäärä puolen miljoonan auton tienoille, jolloin taloudellinen tuloskin saataisiin vihdoin käännettyä voitolliseksi.

Perustaja Elon Muskin asettamat kovat kasvutavoitteet eivät kuitenkaan onnistu pelkästään Model 3:n avulla. Siksi suunnitteilla on samalle pohjalevylle tehty kompakti crossover, joka ristitään Model Y:ksi. Nimi kertoo sukulaisuudesta isompaan Model X -crossoveriin, ja Model Y:hyn tulee myös samantyyppiset haukansiipiovet taakse.

Model Y:hyn tulee myös samantyyppiset haukansiipiovet taakse kuin Model X:ssä.
Model Y:hyn tulee myös samantyyppiset haukansiipiovet taakse kuin Model X:ssä. (Kuva tesla)

Hinnaltaan uutuus painii kuitenkin aivan eri sarjassa. Model 3:n lähtöhinnaksi uumoillaan noin 37 000 dollarin lukemaa, ja Model Y on todennäköisesti muutaman tonnin kalliimpi. Musk uskoo kuitenkin, että suurin osa asiakkaista ottaa näihinkin autoihin sen verran lisävarusteita, että lopulliset myyntihinnat asettuvat hieman ylemmäs.

USA:ssa saatiin viime vuonna kaupaksi noin seitsemän miljoonaa erilaista crossoveria, eli Model Y:stä saattaa tulla eniten myyty Tesla. Tästä huolimatta aloitusmallina toimiva Model 3 pysyy ykkössijalla sähköautovalmistajan tuotekehityksen prioriteettilistalla. Kompaktin crossoverin kehitykseen riittää kuitenkin sen verran paukkuja, että se saatetaan esitellä ja ottaa tuotantoonkin jo ensi vuoden puolella.

Model Y:ssä käytetään Teslan päivitettyä elektroniikkapakettia, joka mahdollistaa myös täysin autonomisen ajamisen. Tuleviin Tesloihin asennetaan jopa kahdeksan kameraa, jotka tarjoavat 360 asteen näkymän ajoympäristöön. Lisäksi niihin asennetaan 12 ultraäänisensoria ja uusi etututka, joka toimii myös kovassa sateessa ja sumussa.

Kaikkia Teslan autonomisia ominaisuuksia ei kuitenkaan välttämättä pääse hyödyntämään eri maiden lainsäädäntöjen vuoksi.
Kaikkia Teslan autonomisia ominaisuuksia ei kuitenkaan välttämättä pääse hyödyntämään eri maiden lainsäädäntöjen vuoksi. (Kuva Tesla)

Uuden elektroniikkapaketin aivot ovat jopa 40 kertaa tehokkaammat kuin aiemmissa Tesloissa, ja täysin itsenäisen ajamisen mahdollistava teknologia nostaa Model 3:n ja Model Y:n asiakashintoja lähes 8 500 taalalla autoa kohti. Kaikkia autonomisia ominaisuuksia ei kuitenkaan välttämättä pääse hyödyntämään eri maiden lainsäädäntöjen vuoksi.

Halvemmissa Tesloissa täytyy myös tehdä kompromisseja akkujen kapasiteetin suhteen. Edullisempi hinta vaatii pienempiä akkuja, ja niinpä Model 3:n aloitusmallissa saatetaan käyttää alle 60 kWh:n virtapakettia, joka mahdollistaa kuitenkin vähintään 370 kilometrin toimintasäteen. Model Y:n kori on korkeampi ja ilmanvastuskerroin suurempi, joten siinä tarvitaan hieman tehokkaampaa akkua saman toimintamatkan saavuttamiseksi.

Model 3:sta on tehty jo 400 000 ennakkovarausta, ja autoja on tarkoitus valmistaa reilusti yli 100 000 kappaletta vielä ennen tämän vuoden loppua. Elon Muskin kovat laajentumissuunnitelmat asettavat lähivuosina Teslan alihankkijoiden ja Kalifornian Fremontissa sijaitsevan oman tehtaan kapasiteetin vielä kovalle koetukselle.

Kommentoi Facebookissa