Ei vain Nalle ja Nils – myös nykyinen Venäjä-kriitikko ja ex-suurlähettiläs on entinen stalinisti

Nykyinen Venäjä-kriitikko ja entinen Moskovan-suurlähettiläs Hannu Himanen oli 70-luvulla stalinisti.

Nykyinen Venäjä-kriitikko ja Nato-kannattaja Hannu Himanen oli 1970-luvulla stalinisti. (Kuva AOP)

Suomen entinen Moskovan-suurlähettiläs Hannu Himanen laukoo kirjassaan kovia sanoja Venäjästä.

POLITIIKKA Eräs Suomen suurituloisimmista miehistä, Nordean, Sampo-konsernin sekä UPM:n hallituksen puheenjohtaja Björn Wahlroos oli tunnetusti nuorena radikaali vasemmistoaktiivi. Vuonna 1970 hänet pidätettiin Persian shaahia vastaan osoitetuissa mielenosoituksissa niskoittelusta poliisia vastaan.

Nalle jatkoi teinipolitiikasta Suomen Kansan Demokraattisen Liiton SKDL:n riveihin, hän oli niin sanottu vähemmistökommunisti, joita kutsuttiin myös stalinisteiksi ja taistolaisiksi. Sittemmin mieli muuttui.

Monille ex-stalinisteille Venäjä on vanhasta muistista yhä pyhää maata kuten Neuvostoliitto, mutta ei entiselle Moskovan-suurlähettiläälle Hannu Himaselle. Tuoreessa kirjassaan Länttä vai itää – Suomi ja geopolitiikan paluu (Docendo) Himanen suosittelee Suomen liittymistä pikaisesti Natoon ja ilman kansanäänestystä.

Hannu Himanen kuvaa Venäjän häiriköksi, joka haluaa alistaa muun Euroopan Venäjän anturan alle, siis luoda venäläisen Euroopan. Himasen mukaan Venäjä haluaa pitää Suomen harmaana alueena, jota se voisi käyttää hyväkseen mahdollisessa konfliktitilanteessa.

Kuinka Hannu Himanen on tuollaisiin päätelmiin tullut? Himasen entiset opiskelutoverit Tampereen yliopistosta muistavat miehen niiltä ajoilta. Himanen valmistui vuonna 1976 yhteiskuntatieteiden kandidaatiksi, pääaineenaan tiedotusoppi.

Istuin monet kerrat hänen kanssaan samoilla kansainvälisen politiikan luennoilla, muistelee eräs opiskelukaveri.

Tiedotusopin opiskelija Hannu Himanen vaalimainoksessa 70-luvun alkupuolella.
Tiedotusopin opiskelija Hannu Himanen vaalimainoksessa 70-luvun alkupuolella. (Kuva Päivän Lehti)

Himanen oli siihen aikaan stalinisti, siis SKP:n vähemmistöläisiä. Hän ei ollut erityisen näkyvä hahmo eikä missään mielessä jyrkintä siipeä. Minulle jäi mielikuva, että hän oli varsin maltillinen vähemmistökommari, opiskelukaveri kertoo.

Tampereen yliopistossa vaikutti 1970-luvulla Tampereen yliopiston marxilaiset ryhmät eli TYMR. Tämän joukon vaalimainoksessa myhäilee myös Hannu Himanen. Nykyään Himanen lienee lähinnä sosialidemokraatti.

Wahlroosin ja Himasen tavoin moni vanha stalinisti on kääntänyt kelkkansa totaalisesti, listaa voidaan jatkaa Natoa kannattavalla RKP:n presidenttiehdokkaalla Nils Torvaldsilla, joka oli Vanhaa valtaamassa ja teki taloustieteen lopputyönsä Moskovassa. Tai Tiedonantajan eduskuntatoimittajana työskennelleellä, sittemmin kirjailija ja käsikirjoittaja Raija Orasella.

Nykyisen Venäjän johtajatkin ovat neuvostoajan kasvatteja, kuten Vladimir Putin, entinen KGB:n agentti. Nyt Venäjä rahoittaa fasistisia ryhmiä, jotka yrittävät saada aikaan hajaannusta Euroopassa. Länsimaissa monet yhteiskuntatieteilijät toki totesivat jo aikoinaan, että kommunismi ja fasismi ovat käytännössä saman kolikon kääntöpuolia.

Kommentoi Facebookissa