Kotipesä on hylättyjen lemmikkien turvakoti

Kissoja hylätään jopa ostoskeskusten parkkipaikoille, Kotipesän asukeista puolet on surullisen kuuluisia kesäkissoja. (Kuva Anne Anttila)

Työttömien pyörittämän eläinhoitolan asukkaista valtaosa on elämän kolhimia.

LEMMIKIT Surusilmäinen Sulo, 12, tuijottaa tulijaa uteliaana ja lievästi verestävästä katseesta voi tulkita, että Kotipesän tullimaksu maksetaan joko maukkailla makupaloilla tai puhtaina rapsutuksina.

– Isäntä näyttää olevan jälleen vauhdissa. Sulo pitää tarkan huolen, ettei pihalle tulla ilman perusteellista turvatarkastusta, eläinhoitolan vetäjiin lukeutuva Pekka Puolimatka luonnehtii naureskellen.

Koiraherra Sulolla ja Pekalla on aivan erityinen suhde, sillä parivaljakko löysi toisensa hyvin traagisten tapahtumien kautta.

– Sulon alkuperäinen isäntä kuoli ja surullinen orpopoika tuotiin eläinkotimme hoiviin. Tulimme ensitunneista lähtien niin hyvin toimeen, että päätin adoptoida Sulon itselleni. Päätös oli ainoa ja oikea, sillä Sulon iän ja elämänkokemuksen huomioon ottaen, sopeutuminen uuteen ympäristöön olisi voinut aiheuttaa koiraherralle jopa mielen tasapainohäiriöitä, Pekka selvittää.

Sosiaalinen yritys

Eläinhoitola Kotipesä aukaisee ovet tilapäistä hoitoa haluaville karvatassuille, mutta myös kodittomille ja karanneille. Jokainen asiakas otetaan avosylin ja ammattitaidolla vastaan. Kahdeksan vuotta sitten toimintansa aloittanut eläinhoitola pyörii tällä hetkellä lähinnä keräysvaroilla saatavien tukieurojen avulla.

Eläinhoitolan vakiokalustoon kuuluu myös adoptiokoira Sulo. (Kuva Anne Anttila)
Eläinhoitolan vakiokalustoon kuuluu myös adoptiokoira Sulo. (Kuva Anne Anttila)

Pekka Puolimatkan ideoima toiminta sai alkunsa puhtaasta tarpeesta, jonka perimmäinen ajatus oli myös luoda mielekästä tekemistä muun muassa työttömille.

– Eläinhoitola on eräänlainen sosiaalinen yritys. Tuetun toiminnan ansiosta pystymme tarjoamaan palkallista puuhastelua työttömien lisäksi myös niille, jotka ovat esimerkiksi terveydellisistä syistä joutuneet luopumaan ammatista, Puolimatka kertoo.

Selkäongelmien takia asiakaspalvelutehtävistä luopunut Ritva Lahti luonnehtii työtään eläintenhoitajana elämäntavaksi, jossa karvatassujen hyvinvoinnin eteen tehtyä työtä ei voida mitata rahassa.

– Mikään summa ei korvaa sitä iloa, minkä koditon karvatassu antaa hoitajalleen turvallisesta sylistä, Ritva kuvailee osuvasti.

Aito pariisitar

Kotipesästä löytyy tällä hetkellä majoitus- ja hoitotilat parillekymmenelle koiralle ja lähes samansuuruiselle kissakomppanialle.

– Hoidokkivahvuus vaihtelee, mutta suurimmat asiakaspiikit näkyvät yleensä pitkien juhlapyhien aikana. Myös surullinen kesäkissaongelma on edelleen olemassa ja kesäisin vastaanotamme normaalia enemmän lomahoidokkien lisäksi myös karkureita, Pekka Puolimatka listaa.

Karvapeitteiset asiakkaat tulevat pääsääntöisesti Kokkolan ympäristöstä, mutta vuosien saatossa kaikenkirjavaan asiakasrekisteriin on saatu kirjata myös kansainvälisiä vieraita.

Arvovaltaisin päivähoitoon tullut puudeli matkasi Kotipesän pahnoille Pariisista ja keinuipa eläinhoitolan soraraitilla kerran myös juutalaissyntyinen karvatassu.

– Ulkomaalaisten asiakkaittemme takia olisi toivottavaa, että työntekijämme osaisivat Suomen ja rannikkoruotsin lisäksi myös ripauksen venäjää sekä pätkän hepreaa, Puolimatka virnistää hyväntuulisena.

Ihmisten pahoinvointi on suorassa yhteydessä myös hylättyjen lemmikkien määrään. (Kuva Anne Anttila)
Ihmisten pahoinvointi on suorassa yhteydessä myös hylättyjen lemmikkien määrään. (Kuva Anne Anttila)

Kesäkissaongelma ei katoa

Syksyn tullen myös Kotipesässä on näkynyt surullisen kuuluisa kesäkissaongelma.

– Talvi tuo tulleessaan niin sanotun piikin, mutta todellisuudessa kissoja hylätään läpi vuoden. Tämä on todella murheellista. En voi ymmärtää, mikä saa ihmisen tekemään tällaista, Pekka Puolimatka huokaa hiljaisena.

Kissoja, niin pentuja kuin täysikasvuisiakin löytyy metsien, teiden varsien ja pihojen lisäksi jopa ostoskeskusten parkkipaikoilta.

– Käsittämätöntä, mutta totta! Onneksi meillä on hyvien rankkureiden lisäksi myös hyväsydämisiä ihmisiä. Heidän ansiostaan moni hylätty kissa pelastuu ja löytää Kotipesän kautta uuden kodin, Puolimatka kiittelee.

Eläinhoitola Kotipesä on kuluneen vuoden aikana pelastanut jopa satoja kissoja, joista noin puolet on hylättyjä kesäkissoja.

– Kauttamme kulkee myös niin sanottuja ”kodinvaihtajia”. Joukossa on muun muassa sellaisia, joiden hoitaja on kuollut tai perheessä on ilmennyt syystä toisesta lemmikin pitovaikeuksia. Tähän jälkimmäiseen liittyy valitettavan usein myös muita ongelmia, Puolimatka muotoilee.

Kahdeksan vuoden aikana eläinhoitola Kotipesä on saavuttanut vahvan jalansijansa hylättyjen lemmikkien turvakotina.

– Ihmisten pahoinvointi on suorassa yhteydessä myös hylättyjen lemmikkien määrään. Tämän kaltaiselle toiminnalle on todella tarvetta, Pekka Puolimatka sanoo.

Eläinhoitola Kotipesä

Eläinhoitola Kotipesä Ry hoitaa lemmikkejä, jotka tarvitsevat hoitajaa esimerkiksi omistajan matkan ajaksi. Jokaiselle eläimelle tarjotaan oma asunto, mutta saman perheen lemmikit voivat asua samassa asunnossa keskenään. Kissojen ja koirien lisäksi Kotipesään voi tuoda hoitoon myös muita pieneläimiä.

Kodittomien eläinten adoptointimaksut käytetään mm. kissojen sterilointiin ja kastrointiin, eläinlääkärikustannuksiin sekä eläinten tarvitsemiin lääkkeisiin. Muuten Eläinhoitola Kotipesän kodittomia eläimiä ylläpidetään täysin lahjoitusten varassa.

Kotipesän kotisivuille pääset klikkaamalla tästä.

Kommentoi Facebookissa