Eläinrääkkäystapauksesta ilmoitetaan aina poliisille – ”Lapset kiduttavat puolustuskyvyttömiä poikasia”

Lasten on nähty muun muassa kiduttavan ja tappavan untuvikkoja lokinpoikasia.

Lasten on nähty muun muassa kiduttavan ja tappavan untuvikkoja lokinpoikasia. (Kuvituskuva Fotolia)

Julma ilmiö ravistelee Pohjanmaata, lapset ovat repineet raajoja eläimiltä ja pitäneet siilejä potkupalloina.

ELÄINSUOJELU Pohjanmaalla on paljastunut sarja julmia, muun muassa lintuihin ja siileihin kohdistuneita eläinrääkkäystapauksia. Lasten on nähty kiduttavan ja tappavan untuvikkoja lokinpoikasia, potkivan siilejä ja peittävän niitä kuumaan sulaan muoviin.

Viranomaisten tietoon on tullut myös tapauksia, joissa lapset ovat härnänneet pesiviä lintuja ja jahdanneet niitä kepeillä, paloitelleet siilinpoikasia sekä pahoinpidelleet monin eri tavoin myös lemmikkieläimiä. Ilmoittajat ovat kuulleet lasten suunnittelevan myös erilaisia kidutuskeinoja.

Vaasan eläinsuojeluyhdistyksen eläinsuojeluneuvoja Maija Raatikaisen mukaan tekojen takana ovat lapset, joista nuorimmat ovat alle kouluikäisiä.

– Ilmiö on todella huolestuttava ja kaikin puolin järkyttävää. Ilmitulleita tapauksia on paljon ja jokainen tapaus on liikaa. Suhtautuminen eläimiin viestii korutonta kertomaa yhteiskunnan henkisestä tilasta. Keskeisinä tekijöinä ovat lisääntyneet sosiaaliset ongelmat, piittaamattomuus sekä empatiakyvyn puutteellisuus.

”Huoltajilla on paha asennevamma”

Eläinsuojeluneuvoja Maija Raatikainen on viime aikoina joutunut useampaan otteeseen puuttumaan lasten harjoittamiin eläinrääkkäystapauksiin.

– Ja samalla aikuisten välinpitämättömyyteen. Esimerkiksi hiljattain sain hälytyksen erään kerrostaloyhtymän pihaan, jossa lapsilla oli hyppysissään pieni lokinpoikanen. Otin rääkätyn poikasen välittömästi pois ja vein tutkittavaksi ja hoitoon. Vieressä seisoneet lasten vanhemmat eivät nähneet pilttiensä tekosessa kuitenkaan mitään väärää, vaan häipyivät paikalta. Tämä viestii huoltajien leväperäisyydestä ja jopa pahasta asennevammasta.

Huoltajien piittaamattomuus paljastui Raatikaiselle myös tapauksessa, jossa eläintarhassa vieraillut perheenisä oli ehdottanut pojalleen, että heittäisivät torkkuvaa kamelia kivellä, jotta tähän saataisiin ”jotakin liikettä”.

– Onneksi paikan päälle sattui järkevä aikuinen, joka keskeytti julmat aikeet ja otti tilanteen haltuun. On kuitenkin uskomatonta, että ulkopuolisten aikuisten täytyy kaapata kasvatusvastuu eläinten kohteluun liittyvissä asioissa.

Tuntomerkit talteen!

Eläinsuojeluneuvoja Raatikainen ottaa jokaisen tapauksen kohdalla yhteyden viranomaisiin.

– Eläinrääkkäystapauksesta ilmoitetaan aina poliisille ja joko tutkintapyyntö tai rikosilmoitus. Ja tapauksissa, joissa on kyseessä alaikäinen, tehdään myös lastensuojeluilmoitus.

Raatikaisen mukaan aikuiset tulisi saada ymmärtämään, että vastuu sekä kasvatuksellisesti että juridisesti on heidän.

– Eläinsuojelulain 64. pykälässä on huoltajille säädetty valvontavelvoite. Siitä tulee tiedottaa yhä enemmän niin kansalaisia kuin viranomaisiakin, joille tutkintapyyntö tai rikosilmoitus tällaisissa tapauksissa tehdään.

Eläinsuojeluneuvoja Maija Raatikainen sanoo Suomen eläinsuojeluyhdistyksen puuttuvan vakavasti ja vahvalla otteella myös lasten tekemiin eläinrääkkäystapauksiin.

– Yhtäkään tapausta ei katsota läpi sormien. Päinvastoin. Myös ilmoittajaa ohjeistetaan välittömästi ottamaan yhteys poliisiin ja tallentamaan tekijöiden tuntomerkit. Ja mikäli on mahdollista, menemme aina itse paikalle.

Lue myös: Lemmikkieläinten huono kohtelu on lisääntynyt – syynä kasvaneet sosiaaliset ongelmat ja piittaamattomuus

Kommentoi Facebookissa