Eläinsuojelijat hälyttävät Suomessa jylläävästä kissakriisistä – sijaiskoteja tarvitaan ympäri maan

Suomessa lopetetaan yli 2 000 koditonta kissaa vuodessa sopivan kodin puutteessa.

Suomessa lopetetaan yli 2 000 koditonta kissaa vuodessa sopivan kodin puutteessa. (Kuva SEY)

Eläinsuojeluyhdistykset ja löytöeläintalot ovat täynnä ja väliaikaisia pitopaikkoja kaivataan.

ELÄINSUOJELU SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liiton mukaan Suomessa jylläävän kissakriisin vuoksi eläinsuojeluyhdistykset ja löytöeläintalot ovat täynnä ympäri maata. Tilanpuutteen takia eläinsuojeluyhdistykset tarvitsevat kissoille loppuelämän kotien lisäksi myös väliaikaisia pitopaikkoja, sijaiskoteja.

Sijaiskodissa kissa saa turvallisessa kotiympäristössä toipua koettelemuksistaan ja odotella rauhassa loppuelämän kotia. SEY:n arvion mukaan Suomessa hylätään vähintään 20 000 kissaa vuodessa.

Kunnalliset löytöeläintalot hoitavat kissoja 15 vuorokauden ajan, ja mikäli kissoille ei tuossa ajassa löydy kotia, voidaan ne joutua lopettamaan. Suomessa lopetetaan yli 2 000 koditonta kissaa vuodessa sopivan kodin puutteessa. Kodittomia kissoja on ollut tänä syksynä poikkeuksellisen paljon, minkä vuoksi yhä useammalla kodittomalla kissalla on lopetusuhka edessään.

Jotta kodittomien kissojen tarinat päättyisivät onnellisesti, SEY:n jäsenyhdistykset tavoittelevat väliaikaiseen sijaiskotitoimintaan mukaan yhä useampia suomalaisia koteja. Tavoitteena on saada kodittomille eläimille väliaikainen kotiympäristö, jossa ne pääsevät uuden elämän alkuun.

Sijaiskodeissa kissat voivat toipua koettelemuksistaan ja opetella elämää perheenjäsenenä samalla kun niille etsitään hyvää loppuelämän kotia. Sijaiskodissa voidaan myös tehdä arvio siitä, millainen lopullinen koti olisi eläimelle sopivin – sopiiko eläin esimerkiksi lapsiperheeseen tai lajitoveriensa seuraan. Kuntoutumisen aikana eläinsuojeluyhdistykset korvaavat eläinlääkärikulut ja avustavat tarvikkeiden, ruoan ja kuivikkeiden hankinnassa.

Sijaiskotien tarve on suuri paitsi hylättyjen kissojen osalta, myös erityisesti populaatiokissoilla. Kissapopulaatiot ovat peräisin leikkaamattomista, ulkona liikkuvista kissoista. Populaatiokissakannat ovat SEY:n mukaan selvässä kasvussa.

– Populaatiokissoja tulee meille koko ajan enemmän. Erityisen tärkeä merkitys sijaiskodilla on juuri näille puolivilleistä kissapopulaatioista pelastetuille eläimille. Ne tarvitsevat rauhallisen ympäristön, jossa niitä voi pikkuhiljaa sopeuttaa elämään ihmisten kanssa. Voisikin sanoa, että sijaiskodit ovat populaatiokissojen ainoa mahdollisuus uuteen elämään, kertoo SEY:n toiminnanjohtaja Kati Pulli.

Väliaikaiselta kodilta toivotaan vastuuntuntoisuutta ja sitoutuneisuutta. Mikäli sijaiskotitoiminta kiinnostaa, voi ottaa yhteyttä SEY:n lähimpään jäsenyhdistykseen. Sijaiskoteja tarvitaan erityisesti Turun, Tampereen, Lappeenrannan, Vaasan, Seinäjoen, Pietarsaaren ja Varkauden seuduilla sekä Keski-Suomessa, Meri-Lapissa, Kainuussa ja Koillismaalla.

Kissojen auttamistyöhön kerätään varoja #MIAUtoo-kampanjalla vuoden loppuun asti. SEY jakaa kampanjalla kerättyjä varoja jäsenyhdistyksilleen, joista ne ohjautuvat kissojen hoitoon ja leikkautuksiin, uusien kotien etsintätyöhön sekä valistus- ja tiedotustyöhön. Kodittomien kissojen hyväksi ehtii vielä tekemään lahjoituksen osoitteessa kissakriisi.org.

– Pienikin lahjoitus auttaa, sillä jo 50 eurolla pystymme leikkauttamaan yhden kodittoman kissan ja edesauttamaan sille uuden kodin löytymistä. Lahjoittamalla voi konkreettisesti auttaa eläimen hätää, Pulli kertoo.

Lue myös: Syksyn tullen lupaukset unohtuvat – rakkaudella hankittu kissa on muuttunut turhaksi

Sijaiskotitoiminta sopii sinulle, jos olet:

Eläimiä kunnioittava, vastuuntuntoinen ja täysi-ikäinen

Valmis ottamaan eläimen hoitoon myös hyvin lyhyellä varoitusajalla

Valmis tekemään tarvittaessa pitkäjänteistä työtä aran kissan sosiaalistamiseksi

Valmis sitoutumaan eläimen hoitoon ennalta määrittelemättömäksi ajaksi (viikoista kuukausiin)

Valmis vastaamaan eläintä koskeviin tiedusteluihin

Valmis huolehtimaan eläimestä kuin omastasi ja valmis luopumaan siitä, kun uusi koti löytyy

Kommentoi Facebookissa