Eläinsuojeluliitto testasi epäilyttävien pentujen myyntiä – vain kaksi verkon kauppapaikkaa kieltäytyi

Pentutehtailtu koira tai kissa ostetaan tyypillisesti verkon kauppapaikasta.

Pentutehtailtu koira tai kissa ostetaan tyypillisesti verkon kauppapaikasta. (Kuvituskuva Fotolia)

Pentutehtailu on kansainvälistä ammattirikollisuutta ja kauppaa on rajoitettava uusin toimin.

PENTUTEHTAILU Koiranpentubisneksestä on tällä vuosikymmenellä tullut ammattimaista ja tehdasmaista toimintaa erityisesti Keski- ja Itä-Euroopassa. Pentuja tehtaillaan erityisesti itäisen Keski-Euroopan maissa, joista niitä viedään muualle Eurooppaan ja aina Suomeen saakka.

Suomeen tehtaillut pennut tulevat tyypillisesti Viron kautta. Koiranpentujen tehtailu houkuttelee puoleensa ammattirikollisia.

– Pentutehtailulla on helppo kääriä suuria voittoja ilman mainittavaa kiinnijäämisen riskiä. Jos tehtailija sattuisikin jäämään kiinni ja päätymään oikeuden eteen, tehtailusta langetetut tuomiot ovat pieniä. Tämä tekee pentutehtailusta erityisen houkuttelevaa liiketoimintaa, kertoo Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liiton toiminnanjohtaja Kati Pulli.

Pentutehtailuepäilyistä tehdään viranomaisille paljon ilmoituksia, mutta tarkastuskäynnit jäävät usein tuloksettomiksi.

– Pentutehtailuun on vaikeaa puuttua, jos eläimet kasvatetaan pääosin muualla ja ne tuodaan Suomeen vain myytäviksi. Koirien myyminen ei ole kiellettyä, vaikka joku myisi niitä paljonkin. Jos koirien huonoista olosuhteista lähtömaassa ei ole mitään näyttöä ja tuontivaatimukset täyttyvät, on viranomaisten käytännössä mahdotonta puuttua asiaan, sanoo Pulli.

Pentutehtailu näyttää vuosien valistuskampanjoista huolimatta vain lisääntyvän. Yli puolet SEY:n eläinsuojeluneuvojista raportoi syyskuussa toteutetussa kyselyssä, että ilmoitukset sekä koirien että kissojen pentutehtailusta ovat lisääntyneet viime vuosina.

Eläinten myynti verkossa mahdollistaa Euroopan laajuisen pentutehtailubisneksen. Pentutehtailtu koira tai kissa ostetaan tyypillisesti verkon kauppapaikasta.

– Eläinsuojelulaissa pyritään monin tavoin rajoittamaan eläimen ostamista heräteostoksena esimerkiksi kieltämällä eläinten myynti torilla. Nykyään eläimet kuitenkin hankitaan ensisijaisesti verkon myyntipalstoilta, mutta eläinten verkkomyynnille ei ole asetettu mitään rajoituksia, sanoo Pulli.

SEY testasi Eläinten viikon alla, rajoittavatko verkon kauppapaikkojen omat linjaukset eläinten myyntiä. SEY lähetti neljälle verkossa eläinten myynti-ilmoituksia julkaisevalle kauppapaikalle keksityn ilmoituksen myytävistä koiranpennuista.

Ilmoitus oli tarkoituksella laadittu siten, että sen pitäisi helposti herättää epäily pentutehtailusta. Pennut olivat esimerkiksi keskimääräisiä edullisempia, ilmoittajalla ei ollut verkkosivua, jossa kerrotaan kasvatustoiminnasta, rotukoiria ei ollut rekisteröity Suomen Kennelliittoon, pentujen kuvat olivat kuvapankkikuvia ja ilmoittajan puhelinliittymä oli prepaid-liittymä.

Neljästä kauppapaikasta kaksi kieltäytyi julkaisemasta ilmoitusta omiin linjauksiinsa vedoten. Julkaistujen ilmoitusten perusteella SEY sai 34 yhteydenottoa ostajaehdokkailta.

SEY:n tavoitteena on, että eläimen verkkokauppa määrätään luvanvaraiseksi eli eläinten myyntipaikkojen on haettava toimintaan lupa viranomaiselta. Eläinten verkkokaupan ehtona tulee olla eläimen myyjän vahva tunnistautuminen. SEY toivoo verkkokaupoilta myös lisää itsesäätelyä. Verkkokauppojen tulee edellyttää, että jokaisella myyjällä voi olla vain yksi tili. Yksityisten henkilöiden eläinmyynti-ilmoitusten määrää tulee rajata.

– Olemme lähettäneet suomalaisille verkkokaupoille avoimen kirjeen, jossa vetoamme eläinkaupan itsesäätelyn puolesta. Tärkeimpänä niistä pidämme myyjän vahvaa tunnistautumista esimerkiksi pankkitunnisteen avulla, sillä näin myyjä voidaan jäljittää ja saattaa edesvastuuseen, jos eläin sairastuu pian oston jälkeen, sanoo Pulli.

Suomessa vietetään Eläinten viikkoa 4.–10.10. Eläinten viikko on SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liiton vuonna 1959 aloittama eläinten hyvinvoinnin teemaviikko. Tänä vuonna viikon teemana on lemmikin vastuullinen hankinta.

Vuoden 2018 eläinsuojeluteko -palkinto jaettiin tänään Helsingin poliisilaitokselle eläimiin liittyviin rikoksiin keskittyvän tutkintaryhmän perustamisesta.

Lue myös: Eläinten kaltoinkohtelu kasvussa – poliisille erikoisryhmä tutkimaan eläimiin liittyviä rikoksia

Kommentoi Facebookissa