Kuinka opintosi sujuvat? – Kela lähettää selvityspyynnön 15 000 korkeakouluopiskelijalle

Selvityspyyntö on lähetetty 9 600 yliopisto-opiskelijalle ja 5 300 ammattikorkeakouluopiskelijalle.

Selvityspyyntö on lähetetty 9 600 yliopisto-opiskelijalle ja 5 300 ammattikorkeakouluopiskelijalle. (Kuva Fotolia)

Selvityspyyntöjen määrä on kasvanut yliopisto-opiskelijoilla, pyyntöön kannattaa vastata ajoissa.

OPINTOTUKI Jos opintosuorituksia ei ole kertynyt tarpeeksi, opiskelija saa Kelalta selvityspyynnön. Opintotuki- ja opintosuoritustietojen avulla selvitetään, ovatko korkeakouluopiskelijan opinnot edistyneet riittävästi. Seuranta koskee lukuvuotta 2017–2018 ja koko sitä aikaa, jonka opiskelija on opiskellut korkeakoulussa Suomessa.

Kela seuraa opintojen riittävää edistymistä opintotukilainsäädännön edellyttämällä tavalla. Opintojen edistyminen on ollut riittävää, jos opintopisteitä on kertynyt keskimäärin vähintään 5 tukikuukautta kohti. Seurannassa tarkastellaan edeltävän lukuvuoden tai tarvittaessa koko opiskeluajan keskimääräistä opintopistemäärää.

Lisäksi opiskelijan on pitänyt suorittaa viime lukuvuoden aikana vähintään 20 opintopistettä. Jos opintosuorituksia ei ole kertynyt tarpeeksi, opiskelija saa selvityspyynnön. Hänen pitää vastata Kelalle viimeistään 18.10.2018. Opiskelija voi vastata selvityspyyntöön Kelan verkkoasiointipalvelussa.

Kela harkitsee, onko opintojen riittämättömälle edistymiselle hyväksyttävä syy. Jos opiskelija ei vastaa selvityspyyntöön tai hänen esittämäänsä syytä ei hyväksytä, opintotuki lakkautetaan 1.1.2019 alkaen.

Aiempaa useampi yliopisto-opiskelija saa selvityspyynnön. Kelan arvion mukaan syynä on viime lukuvuonna muuttunut edistymisen seurannan lainsäädäntö.

– Jos opiskelija on suorittanut opintoja keskeyttämisen tai esimerkiksi kanditutkinnon suorittamisen jälkeen, hänen kannattaa vastata selvityspyyntöön ja selvittää keskeyttämisen syyt tai maisterivaiheen opintojen edistyminen, neuvoo lakimies Linda Reinikainen Kelasta.

Selvityspyyntö on lähetetty 9 600 yliopisto-opiskelijalle ja 5 300 ammattikorkeakouluopiskelijalle. Vuosi sitten selvityspyynnön saajia oli 12 700, joista 7 400 opiskeli yliopistossa ja 5 300 ammattikorkeakoulussa.

Korkeakouluopiskelijoiden opintojen edistymistä seurataan Kelassa vuosittain. Seuranta on nyt tehty noin 140 000 korkeakouluopiskelijalle, jotka ovat saaneet opintotukea lukuvuonna 2017–2018.

Lue myös: Kela lähetti karhukirjeen 34 800 opiskelijalle – keskimäärin maksettava takaisin 1300 euroa

Kommentoi Facebookissa