”Elämme vaarallisia aikoja” – presidentti Sauli Niinistö korosti USA:ssa kansakuntien yhtenäisyyttä

Presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio 100-vuotisgaalassa.

Presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio 100-vuotisgaalassa. (Kuva Suomen Washingtonin-suurlähetystö)

Presidentti Niinistön ja rouva Haukion Yhdysvaltain-vierailu alkoi, Suomea juhlistettiin Washingtonissa.

SUOMI 100 Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio vierailevat parhaillaan Yhdysvalloissa. Matka alkoi Washingtonista, jossa Suomen suurlähetystö järjesti Suomen itsenäisyyden 100-vuotisgaalan lauantaina 16. syyskuuta.

Presidentti Niinistö kiitti pitämässään juhlapuheessa sekä suomalaisia että amerikkalaisia, jotka ovat vahvistaneet yhteyksiä ja kumppanuuksia Atlantin molemmin puolin.

– Tänään Suomen ja Yhdysvaltojen suhteet ovat tiiviimmät kuin koskaan, presidentti sanoi.

Vain kaksi viikkoa sitten presidentti tapasi Washingtonissa Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin.

– En ota tavakseni käydä täällä kahdesti kuukaudessa, presidentti vitsaili.

Presidentti otti puheessa esille myös juhlavuoden teeman ”yhdessä”.

– Yhdessä toimiminen on itsenäisyytemme edellytys. On aina ollut. Tasavertaisuus sukupuolten välillä, mahdollisuuksissa ja koulutuksessa ovat yhteiskuntamme koossa pitävä voima. Se on selkänoja, jota olen kutsunut osallisen kansallistunteeksi, presidentti Niinistö muistutti

Yhtenäisyydestä ja yhdessä tekemisestä on pidettävä presidentti Niinistön mukaan huolta niin kansallisella kuin kansainvälisellä tasolla.

– Elämme vaarallisia aikoja. On voimia, jotka haluavat kylvää jakolinjoja yhteiskunnissamme ja valtioiden välillä, presidentti totesi.

Hän viittasi myös Suomen toukokuussa alkaneen Arktisen neuvoston puheenjohtajuuden teemaan ”Yhteisiä ratkaisuja etsimässä”. Se soveltuu presidentin mukaan yleisemminkin toimintaohjeeksi kansainvälisessä politiikassa.

Presidentti Niinistö totesi, että suomalaisilla on syytä olla ylpeitä historiastaan: olemme tehneet köyhästä maastamme yhden maailman vakaimmista ja menestyneimmistä valtioista.

– Jotta menestyisimme myös tulevaisuudessa, tarvitaan myös kekseliäisyyttä ja uudistumista, presidentti Niinistö sanoi.

Tilaisuuden juhlistamiseksi rouva Jenni Haukio kantoi kotimaassa lahjaksi saatua kaulakorua, joka on valmistettu Suomen maaperästä löytyvistä raaka-aineista: Luumäen jaloberylleistä ja Lemmenjoen huuhdontakullasta. Lahjoituksesta Päivän Lehti kirjoitti tässä.

Washingtonin-vierailun aluksi presidentti Niinistö tapasi torstaina 14. syyskuuta yhdysvaltalaisia senaattoreita. Presidentti kävi keskustelut Alaskan senaattorin Dan Sullivanin, Delawaren senaattorin Chris Coonsin ja Marylandin senaattorin Ben Cardinin kanssa.

Presidentti Niinistön vierailuohjelmasta Yhdysvalloissa Päivän Lehti kirjoitti tarkemmin tässä.

  • Lähde Tasavallan presidentin kanslia
Pisaranmuotoiset jalokivet symboloivat järviä, lunta ja valoa, jännitteiset ristikkäiset kaarevat muodot kuvaavat dynaamista kansaa ja ovaalirunkoiset kaaret edustavat vettä ja karun kaunista Suomen luontoa.
Pisaranmuotoiset jalokivet symboloivat järviä, lunta ja valoa, jännitteiset ristikkäiset kaarevat muodot kuvaavat dynaamista kansaa ja ovaalirunkoiset kaaret edustavat vettä ja karun kaunista Suomen luontoa. (Kuva Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia)

Kommentoi Facebookissa