Eliel Saarisen alkuperäisiä huonekaluja lahjoitettiin museoille – arvokalusteet haluttiin säilyttää jälkipolville

Helsingin rautatieasema asemaravintoloineen on Eliel Saarisen suunnittelema ainutlaatuinen kokonaistaideteos.

Helsingin rautatieasema asemaravintoloineen on Eliel Saarisen suunnittelema ainutlaatuinen kokonaistaideteos. (Kuva VR Group)

Huonekalut ovat kansainvälisestikin arvostettuja esimerkkejä suomalaisesta 1900-luvun alun designista.

DESIGN VR Group on lahjoittanut Designmuseolle ja Kansallismuseolle pääkonttorinsa muuton myötä Eliel Saarisen Vilhonkadun pääkonttoriin suunnittelemia alkuperäisiä huonekaluja. Lahjoitettavia kalusteita Designmuseolle on yhteensä seitsemän. Lahjoituksena vastaanotettavat huonekalut ovat merkittävä lisä museon aiempaan kokoelmaan Eliel Saarisen tuotannosta.

– Designmuseossa otamme Eliel Saarisen suunnittelemat kalusteet iloisina vastaan ja haluamme lausua kiitokset VR Groupille tästä merkittävästä lahjoituksesta, toteaa yli-intendentti Merja Vilhunen Designmuseosta.

Helsingin rautatieasema on arkkitehti Eliel Saarisen (1873–1950) suunnittelema ainutlaatuinen kokonaistaideteos. Saarinen voitti suunnittelua koskevan arkkitehtuurikilpailun vuonna 1904.

VR Group on hallintorakennuksen käyttötarkoituksen muuttuessa halunnut säilyttää arvokalusteet jälkipolville ja lahjoittanut Designmuseon kokoelmiin seitsemän tuolia ja pöytää. Ne ovat edustavia ja kansainvälisestikin arvostettuja esimerkkejä suomalaisesta 1900-luvun alun huonekalusuunnittelusta.

Eliel Saarisen rautatiehallitukselle suunnittelema tuoli vuodelta 1909.
Eliel Saarisen rautatiehallitukselle suunnittelema tuoli vuodelta 1909. (Kuva Jean Barbier)

– Kalusteet täydentävät merkittävästi Designmuseon kokoelmaa. Huonekalujen säilyminen turvataan ja ne ovat esillä ja yleisön nähtävänä monissa tulevissa näyttelyissämme, Merja Vilhunen vakuuttaa.

Eliel Saarinen loi urallaan useita kokonaistaideteoksia, joissa jokainen osa täydensi aina toisiaan. Näin hän toimi myös suunnitellessaan kalusteet rautatiehallituksen hallintorakennukseen. Rakennuksessa työskenteli suuri määrä henkilökuntaa, joten pääosa huonekaluista valmistettiin sarjatuotantona. Materiaalina huonekaluissa oli tammi.

Designmuseo vastaanotti VR Groupilta seuraavat huonekalut: kaksi asemaravintolan tuolia, yksi asemaravintolan nojatuoli, marmorilevyinen ravintolapöytä, pieni 8-kulmainen pöytä, sydän-tuoli ja kolmilovinen tuoli.

Lue myös: Suur-Merijoen jugendkartano – kuuluisan arkkitehtikolmikon ainutlaatuinen kokonaistaideteos

Kommentoi Facebookissa