Ella Junnilan mitali jäi ainoaksi – nuorten EM-kisat päättyivät suomalaispannukakkuihin

Wilma Murron kausi on ollut vaikea

Wilma Murron kausi on ollut vaikea. (Kuva AOP)

Wilma Murto ja Taika Koilahti epäonnistuivat pahasti nuorten EM-finaalissa.

YLEISURHELU Yleisurheilun alle 23-vuotiaiden EM-kisoista Suomelle tuli vain yksi mitali Ella Junnilan saavutettua pronssia korkeushypyssä. Sunnuntaina odotettiin useampaakin suomalaismitalia, mutta päivä tarjosi suomalaisittain lähinnä merkittäviä pettymyksiä.

Suomen mitalitoivoihin kuulunut seiväshyppääjä Wilma Murto joutui pettymään. Karsinnasta vaivoin finaaliin päässyt Murto jäi finaalissa tulokseen 420, jonka hän ylitti toisella yrityksellään. 435 oli liikaa tällä kaudella 451 hypänneelle Murrolle.

Murrolla on takana rikkonainen kausi eikä fyysinen suorituskyky ja hyppyvarmuus ole aivan sitä, mitä hän toivoisi sen olevan. Se näkyi finaalissa.

– Urheilijan ei pitäisi toivoa heinäkuussa, että pääsisi treenaamaan, mutta minä toivon sitä, Murto totesi SUL:n tiedotteessa.

– Verryttelyhypyissä oli vastatuuli ja mielestäni handlasin sen hyvin. Sitten tuuli kääntyi myötäiseksi 435:een ja ponnistus kahdessa ensimmäisessä yrityksessä meni niin sanotusti alle. Kolmas lähti hyvin, mutta en tiedä mitä sitten tein seipään kanssa, Murto summasi kisansa

Sveitsin Angelica Moser voitti Euroopan mestaruuden 465:n ylityksellä. Muut mitalit voitettiin tuloksella 435. Murto olisi jopa perustasollaan ottanut hopeaa.

– Pettynyt olen, totta kai, mutta tämä vuosi ei ole parhaalla tavalla palvellut tätä kisaa, Murto sanoi.

Murron toiveissa on tehdä syyskesän mittaan valmentaja Mikko Latvalan kanssa pari lyhyttä harjoitusjaksoa ja hakea hyppyyn varmuutta. Murto ylitti talvella Australissa 451 ja on kesän mittaan hypännyt 445.

– Pikkuisen lisää vauhtia juoksuun ja joitakin pieniä teknisiä juttua. Niitä vielä tarvitaan, Murto sanoi.

Naisten keihäsfinaalissa nähtiin vielä suurempi suomalainen pannukakku. Elina Kinnunen sai kepin kaartamaan vain 47,57 ja jäi kisan viimeiseksi. Voiton vei Saksan Annika Fuchs ennätyksellään 63,68.

– Ensimmäisessä heitossa edellinen heittäjä oli vissiin käyttänyt siinä keihäässä kädessään magnesiumia ja minulla oli kädessä pihkaa, En tiedä johtuiko se siitä, mutta jotenkin keihäs irtosi huonosti kädestä. Muissa heitoissa ajoitus oli pielessä, Kinnunen sanoi.

Pituushyppääjä Taika Koilahti joutui finaalissa pettymään pahasti. Tällä kaudella komean ennätyksensä 664 hypännyt suomalainen jäi nimittäin ilman tulosta sunnuntain finaalissa.

– Siinä toisessa hypyssä vahassa oli aivan pieni merkki, mutta se oli kuitenkin. Siihen ei jäänyt jossiteltavaa. Otin toiseen hyppyyn askelmerkkiä taaksepäin ja kolmanteen vielä lisää. Ei sitä kuitenkaan voinut puolta metriä taakse ottaa, Koilahti summasi.

Kolme ruksia tulospöytäkirjassa oli Koilahdelle iso pettymys. Tällä kaudella 664 ponnistaneelle hyppääjälle on Kalevan kisojen ohella ainakin Puolassa kilpailtavan Euroopan Superliigan ja Tukholmassa Ruotsi-ottelun tapaisia paikkoja tehdä tulosta tasokkaassa seurassa. Myös joku yksittäinen ulkomainen kilpailu saattaa kuulua kesän ohjelmaan.

– Tästä täytyy nyt palautua. Sitten pitää alkaa katsella johonkin väliin sopiva kilpailu ehkä ulkomailta, Koilahti sanoi.

Kisan voiton vei Ranskan Hilary Kpatcha tuloksella 673. Hopean nappasi Unkarin Petra Farkas (655), ja pronssia juhli Serbian Milica Gardasevic (643). Kauden parhaallaan Koilahti olisi ollut hopealla.

Viivi Lehikoinen pinkoi 400 metrin aitajuoksun finaalissa ykkösradalta ajan 58,24, joka toi seitsemännen sijan. EM-mittelöt jättivät Lehikoiselle kaksijaksoiset tunnelmat.

– Sijoitus oli ihan hyvä lähtökohtiin nähden, mutta kisaan itsestään olen pettynyt. Tavoite olisi taistella mitaleista ja hyvistä sijoituksista, Lehikoinen totesi.

Teksti Otto Palojärvi/ SUL:n tiedote

Lue myös: Ella Junnila avasi suomalaisten mitalitilin: ”Tätä varten minä tätä teen”

Kommentoi Facebookissa