”EM-kisojen siirtäminen auttaa Huuhkajia” – onko tälle väitteelle perusteita?

Teemu Pukki laukoo Norwichin lisäksi maaleja Suomen maajoukkueessa.

Teemu Pukki laukoo Norwichin lisäksi maaleja Suomen maajoukkueessa. (Kuva AOP)

Media hehkuttaa Huuhkajien tason nousevan vuodessa. On toinen juttu, onko Suomella siltikään mitään jakoa 2021 EM-kisoissa.

JALKAPALLO Suomen miesten jalkapallomaajoukkueen Huuhkajien tuskaisa historia sai koronaviruksesta uuden erikoisen luvun. EM-kisoja siirrettiin vielä vuodella, joten sen kuuluisan ”via dolorosan” päätös koetaan vasta kesällä 2021.

EM-kisojen siirtäminen on upeaa kesää odottaneille futisfaneille valtava pettymys. Toiset ehtivät jo maksaa kisamatkansa, eivätkä välttämättä saa rahojaan takaisin.

Suomalainen media on lohduttanut kisojen siirtämisen hyödyttävän Huuhkajia. Vuodessa Suomen joukkue vahvistuisi.

Perusteiksi on tarjottu, että vuodessa Markku Kanerva saisi oppejaan entistä paremmin perille. Joukkueen nuoret pelaajatkin kehittyvät vuoden aikana.

Perustelut ovat jääneet pintapuolisiksi. Suomen menestysmahdollisuudet ovat EM-kisoissa vuodenkin kuluttua hyvin pienet.

Teemu Pukin maalivire oli Suomen historiallisessa EM-kisapaikassa merkittävässä roolissa. Vuoden kuluttua Pukki on 30-vuotias. Hän ei vieläkään ole liian vanha, mutta Pukin maalivireen mahdollinen katoaminen olisi Suomelle todella paha takaisku, koska vastaavan tasoista maalintekijää ei Huuhkajien penkiltä löydy.

Pukin tutkapari Joel Pohjanpalo kuntoutui viime syksynä jalkavammastaan oltuaan noin vuoden verran sivussa. Pohjanpalon kannalta EM-kisojen siirtäminen on erinomainen asia. Jos hän välttää loukkaantumiset, voi hän vuoden kuluttua olla todellisessa potentiaalissaan, ja muodostaa Pukin kanssa merkittävämpää uhkaa vastustajille.

Jokerikorttina hyökkäykseen on tarjolla Brentfordin Marcus Forss. Vuoden 2021 EM-kisojen aikaan 21 vuotta täyttävä Forss on merkittävä lupaus, jolla on kaikki potentiaali tehdä läpimurtonsa Englannin Valioliigaan. Todennäköistä kuitenkin on, ettei Forss vielä vuoden kuluttua ole Pukin kauden 2019-2020 tasolla.

EM-karsinnoissa loistanut keskikenttäpelaaja Glen Kamara on nousemassa suomalaisen jalkapalloilun suurimmaksi tähdeksi. Vuoden kuluttua hän on 25-vuotias ja saattaa pelata Skotlannin liigan sijasta jo eurooppalaisessa huippusarjassa.

Kamara on Huuhkajille jo lähes yhtä merkittävä pelaaja kuin Jari Litmanen oli Kultaisen sukupolven aikana. Ilman nykytasoista Kamaraa Suomelle ei voi paljoa menestystä luvata.

Bundesliigassa pelaava Fredrik Jensen ja Espanjan kakkossarjassa pelaava Robin Lod ovat muita Huuhkajien nuoremman kaartin pelaajia, joilta toivotaan kehitysaskelia. Potentiaalia molemmilla on, mutta peliaikaa he tarvitsisivat enemmän. Jos he saavat ensi kaudella lisää vastuuta, auttaa se tietysti Huuhkajia.

Keskikentän laidat ovat Huuhkajien heikkous. Jensen ja Lod ovat avainasemassa siinä, voiko Suomi nostaa tasoaan.

Huuhkajien kapteeni Tim Sparv on EM-kisojen aikaan 34-vuotias. Hän on väistämättä ohittanut parhaat päivänsä. Vaikka EM-kisajoukkueeseen paikka todennäköisesti aukeaa, on toinen juttu, onko Sparv vuoden kuluttua enää siinä vireessä, että voisi pärjätä avauskokoonpanossa.

Huuhkajien kysymysmerkit kohdistuvat myös puolustukseen. Joona Toivion ja Paulus Arajuuren yhteistyö toppariosastolla toimi EM-karsinnoissa loistavasti. Parivaljakko tuntee toisensa erittäin hyvin.

Vuoden 2021 EM-kisoissa Arajuuri ja Toivio ovat kuitenkin jo 33-vuotiaita. Ikä alkaa olla jo haasteena.

Suomen puolustuksessa materiaali on liian kapealla pohjalla. Maajoukkuepelit jo lopettanut toppari ja entinen kapteeni Niklas Moisander saattaisi vuoden kuluttua yhä kelvata maajoukkueeseen 35 vuoden iästään huolimatta.

Englannissa Barnsleyssa pelaava 21-vuotias Aapo Halme lienee vuoden kuluttua vahvasti tyrkyllä EM-kisajoukkueeseen. Halme varmasti taistelee myös paikasta avauskokoonpanoon.

Maalivahtiosastolla Suomella ei ole ongelmaa. Bayer Leverkusenin ykkösmaalivahdin Lukas Hradeckyn taso tuskin heikkenee vuodessa. Varalla on Serie A:ssa Bresciassa ykkösmaalivahdiksi noussut Jesse Joronen.

Roman Eremenkon paluu maajoukkueeseen kokaiinikäryn jälkeen ei vielä ole toteutunut. EM-kisojen siirtäminen saattaa merkitä, ettei Eremenko palaa maajoukkueeseen enää ollenkaan. Vuoden kuluttua hän on jo 34-vuotias, eikä välttämättä mahtuisi enää joukkueeseen.

Maajoukkuepelinsä lopettaneista Perparim Hetemaj alkaa olla maajoukkuepeleihin liian vanha, eikä välttämättä mahtuisi avaukseen. Alexander Ringin, 29, tapauksessa ikä ei vielä ole esteenä. Hänen paluunsa maajoukkueeseen olisi toivottavaa.

Suomen joukkueessa on kehityspotentiaalia, mutta vastassa alkulohkossa ovat Tanska, Venäjä ja Belgia. Vuoden kuluttuakin kaikki vastustajat ovat paperilla Suomea kovempia joukkueita.

Vaikka Huuhkajissa voi tapahtua vuodessa kehitystä, on silti aika lailla todennäköistä, ettei Suomi tule pääsemään alkulohkostaan jatkoon.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Huuhkajien unelmakesä siirtyi – jalkapallon EM-kisat pelataan vasta 2021

Kommentoi Facebookissa