Emma Kimiläinen Valtteri Bottaksesta – ”Välillä mä voitin ja välillä hän voitti”

Valtteri Bottas kilpailee 2023 Alfa Romeo-tallissa. (Kuva Sauber Alfa Romeo)

Emma Kimiläinen ja Valtteri Bottas kilpailivat kartingissa tallikavereinakin. Kimiläinen voitti Bottaksen useamman kerran.

FORMULA 1 Formulakuskit Valtteri Bottas ja Emma Kimiläinen tuntevat toisensa lapsuudesta saakka. He ajoivat vuosikausia yhdessä kartingissa.

Kimiläinen kertoo voittaneensa Bottaksen useamman kerran.

– Me ollaan samanikäisiä ja ollaan ajettu noin kymmenvuotiaasta asti yhdessä. Ollaan oltu tallikavereitakin 2003 kartingissa. Se oli kyllä hauskaa. Välillä mä voitin ja välillä hän voitti. Meillä on ollut kyllä tosi hyvä porukka siinä, Kimiläinen totesi Viaplayn F1-kausiennakossa Sport Contentille.

Karting-kisojen yhteydessä lapsilla oli muita kaikille tuttuja lapsuuden juttuja.

– Kun ajot loppuivat, kaikki lapset leikkivät keskenään jotain poliisia ja rosvoa. Semmoisia kivoja pihaleikkejä keskenään. Se oli hyvä paikka kasvaa, Kimiläinen naurahti.

Lopulta Bottaksen ura lähti hurjaan nosteeseen ja hän eteni aina Formula ykkösiin saakka. Kimiläinen huomasi muutoksen 2000-luvun alkupuolella.

– Valtteri voitti enemmän ja vei pidemmän korren. 2003-2004 Valtterilla tapahtui isompi muutos siinä. Hän oli ihan suvereeni sateella. Muistan, että kaikki yrittivät kopioida Valtterin ajotyyliä sateella.

– Valtteri oli skroderakenteinen. Hän oli pelannut jääkiekkoa. Oli vähän enemmän lihasmassaa kuin muilla ja osasi käyttää kroppaansa tosi hyvin sateella, Kimiläinen jatkaa.

Myös Kimiläinen nousi isompiin luokkiin. Hän arvioi, että mahdollisuuksia olisi ollut Formula ykkösiinkin, jos rahoitusta olisi ollut enemmän.

– Kyllä uskon, että olisi tullut mahdollisuuksia niin, että olisin oikeasti päässyt kehittymään. Jos sinulla on jonkinlainen talentti, on siitä hyvä lähteä kehittämään asioita. Matka siihen, että pääsee paikkoihin, jossa saa oppia ja voi kehittyä, niin ne ovat avainasemassa.

Vuonna 2008 puhjennut maailmanlaajuinen finanssikriisi käytännössä katkaisi Kimiläisen urakehityksen.

– Silloin kun olin sen ikäinen, että siirryttiin kartingista eteenpäin, oli hankalampaa päästä paikkoihin, jossa pystyi kehittymään. Ei ollut sellaista miljoonabudjettia, jolla olisi ostanut sen paikan. Ja suhteilla niitä ovia aukesi vähemmän. Tuli 2009 finanssikriisi ja mulla siihen tössäsi ura, kun olin päässyt oikeaan paikkaan, jossa muhun uskottiin.

Mutta Kimiläinen teki paluun koppiautoissa 2014. Ja viime vuosina hänet on nähty tositoimissa naisten W Series -formulasarjassa, jossa hän on yltänyt osakilpailuvoittoon.

– Onneksi jatkui ura myöhemmin sen jälkeen. Olin jotain tehnyt oikein, että sain sen kultaisen puhelinsoiton, Kimiläinen sanoi.

Haastattelu Otto Palojärvi

Lue myös: Heikki Kovalainen myöntää – ”En ollut valmis McLarenin prässiin silloin”

Kommentoi Facebookissa