Kovan luokan näpäytys – Suomi voitti viestissä MM-hopeaa

Perttu Hyvärinen lähettää Niko Anttolan ankkuriosuudelle. (Kuva AOP)

Ristomatti Hakola, Iivo Niskanen, Perttu Hyvärinen ja Niko Anttola hiihtivät Suomelle viestissä MM-hopeaa.

HIIHTO Suomi avasi mitalitilinsä hiihdon MM-kisoissa Planicassa saavutettuaan hopeaa miesten 4×10 kilometrin viestihiihdosta. Suomalaismedia antoi ymmärtää, ettei Suomi saavuttaisi kisoista yhtään mitalia, mutta nyt tuli ensimmäinen arvokisamitali miesten viestistä 14 vuoteen.

Suomen avausosuuden hiihtäjälle Ristomatti Hakolalle viesti oli Planican MM-kisoissa ensimmäinen startti. Norja lähti omille teilleen jo avausosuudella, mutta Hakola piti Suomen mukana pääjoukossa.

Toisella osuudella Iivo Niskanen antoi näytteen todellisesta kisakunnostaan. Hän karkasi pääjoukosta omille teilleen ja toi Suomen vaihtoon kakkospaikalla kaukana muita edellä.

Perttu Hyvärinen hiihti taktisesti fiksun kolmososuuden. Hän toi Suomen vaihtoon puolisen minuuttia muita edellä.

Suomen ankkuriosuuden hiihti 20-vuotias nuorten maailmanmestari Niko Anttola. Hän onnistui Hyvärisen tavoin hiihtämään fiksusti. Suomen hopeatila ei ollut missään vaiheessa uhattuna.

Viestimitali on Suomelle ensimmäinen sitten Liberecin 2009 MM-kisojen, jolloin Suomi saavutti pronssia. Iivo Niskanen, Hyvärinen ja Hakola olivat tuolloin 17-vuotiaita ja Anttola 6-vuotias.

Niskanen on moninkertainen MM- ja olympiamitalisti, mutta viestin arvokisamitali on hänelle uran ensimmäinen. Hakola voitti 2021 MM-hopeaa parisprintistä. Hyvärinen ja Anttola voittivat ensimmäisen aikuisten arvokisamitalinsa Anttolan avattua MM-mitalitilinsä aikuisten tasolla uransa toisessa startissaan.

Venäjä on suljettu MM-kisoista, mutta sillä Suomen mitalin arvoa on turha kyseenalaistaa. Suomi olisi ollut mitaleilla, vaikka Venäjä olisi ollut mukana ja sijoittunut Suomen edelle.

Median ja sosiaalisen median kanavissa Suomen hiihtomaajoukkue on saanut Planican kisojen aikaan paljon lokaa niskoilleen. Nyt mollaaminen jäänee vähemmälle.

MM-kultaa viestissä voitti ylivoimaisella esityksellä Norja. Saksa oli pronssilla päihitettyään loppukirissä Ranskan.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Suomi jätettiin viestissä ”tympeälle” nelossijalle

Kommentoi Facebookissa