Englanti lohkovoittoon – Huuhkajien mahdollisuus enää seitinohut

Kroatia voitti Skotlannin 3-1, mikä oli Huuhkajien kannalta huono tulos (Kuva Steve Bardens / UEFA)

Kroatia voitti Skotlannin 3-1, mikä oli Huuhkajien kannalta huono tulos. (Kuva Steve Bardens/ UEFA)

Kroatia voitti Skotlannin 3-1 ja Englanti löi Tshekin 1-0. Suomen jatkopaikka EM-kisoissa on entistä epätodennäköisempi.

JALKAPALLO Englanti otti jalkapallon EM-kisoissa lohkovoiton kukistettuaan Tshekin joukkueen Wembleyllä 1-0. Raheem Sterling vastasi maalista, kuten oli vastannut aiemmin Englannin 1-0 -voitossa Kroatiasta.

– Tänään oli vähän vähemmän painetta, koska olimme jo jatkossa. Halusimme voittaa, jotta pääsisimme Wembleylle. Pelasimme tänään vahvaa ja paljon edistynyttä Tshekin joukkuetta vastaan. Oli valtava voitto tasokasta joukkuetta vastaan, kiitteli Englannin päävalmentaja Gareth Southgate.

Southgaten mukaan vastus oli alkulohkossa kovaa, mutta Englannin on parannettava, jos se haluaa voittaa neljännesvälieräottelunsa.

– Tshekki ja Kroatia pelaavat hyvällä tasolla. Skotlanti oli erilainen joukkue, mutta vaikea vastustaja, ja ottelu oli vähän erilainen. Ketä tahansa vastaan pelaammekin seuraavassa ottelussa, on vastus todella kova. Pystymme yhä parantamaan.

Englannilla on nuori joukkue, mutta Southgaten mukaan ryhmässä on paljon johtajuutta.

– Meillä on paljon johtavia pelaajia pukuhuoneessa. Valmentajan ei tarvitse pitää niin paljon ääntä kuin ennen. Pelaajat auttavat toisiaan ja se on hyvä merkki joukkueesta, kun menemme eteenpäin.

Skotlannin Billy Gilmour antoi viime perjantain Englanti-ottelun jälkeen positiivisen koronanäytteen. Tällä oli vaikutuksia myös Englannin joukkueeseen. Englannin avainpelaajat Mason Mount ja Ben Chilwell ovat altistuneet koronalle, eivätkä pelanneet Tshekkiä vastaan.

Mount, Chilwell ja Gilmour pelaavat kaikki Chelseassa. He halailivat ja keskustelivat keskenään Skotlanti-ottelun jälkeen.

Southgate hämmästelee tapahtunutta. Hän ei syytä pelaajiaan, vaan ihmettelee, miten Gilmour on saanut tartunnan.

– Täytyy puhua poikien kanssa ja muistuttaa siitä. Tämä menee yli ymmärrykseni, koska turvatoimet ovat olleet tarkat ja silti virusta on tarttunut. Heille on ollut raskasta. Ei auta meitä joukkueena, mutta musertavaa pojille tässä tärkeässä turnauksessa, Southgate sanoi.

Englanti pelaa neljännesvälieräottelunsa Wembleyllä ensi viikon tiistaina. Vastaan tulee Ranska, Saksa tai Portugali. Jos yllätys tapahtuu, niin Englanti kohtaa Unkarin.

– Hienoa, että pääsemme pelaamaan Wembleyllä. On hyvä saada muutama päivä lepoa, koska on ollut aika raskas lataus viimeisen kymmenen päivän aikana, totesi Southgate.

Kroatia toi Huuhkajille huonoja uutisia

Kroatia pystyi käsittelemään kovat paineet ja voitti jalkapallon EM-kisojen alkulohkon päätösottelussaan Skotlannin 3-1. Kroatia pelasi ottelussa väkevästi, eikä paremmuudesta ollut epäselvyyttä.

Kroatia sijoittui lohkossa toiseksi ja meni siis jatkoon. Suomi sai samalla huonoja uutisia. Jos Kroatia ja Skotlanti olisivat pelanneet tasan, olisi Huuhkajat ollut lohkokolmosena Kroatian edellä.

– Haluan onnitella joukkuettani hyvästä pelistä. Kontrolloimme peliä hyvin. Emme olleet pulassa, vaikka vastustaja oli aggressiivinen ja pelasi pitkiä palloja. Teimme muutamia virheitä ja he saivat maalin, mutta rauhoituimme. Tiesimme, että toinen maali olisi vain ajan kysymys, kommentoi Kroatian päävalmentaja Zlatko Dalic.

Kroatian 35-vuotias tähtipelaaja Luka Modric teki upean maalin. Modricia on kisojen aikana kritisoitu, mutta vastauksensa hän antoi kentällä.

Dalic vastasikin kysymykseen Modricista sarkastisesti. Onhan Kroatian media kritisoinut joukkuetta ja sen päävalmentajaa kovasti.

– En halua nostaa ketään esille erityisesti. Joukkue pelasi kokonaisuutena hyvin. Luka teki hienon maalin. Hän ja Perisic ovat motivoituneita ja haluavat näyttää yhä, miten hyviä he ovat. Luka tietää, mitä minusta on kirjoitettu, mutta olemme herrasmiehiä. Kiitos kritiikistä ja muustakin. Pääsimme jatkoon. Olimme lohkossa toinen. Jumala on tukenani, Dalic täräytti.

Kroatia pelaa neljännesvälieräottelunsa ensi maanantaina Kööpenhaminassa. Vastaan tulee joko Ruotsi, Puola, Espanja tai Slovakia.

– Ei ole erikoisempia toiveita vastustajasta. Toivoisimme tietysti fanejamme stadionille, koska he ovat vahvuutemme. Heidän tuen ansiosta olemme vahvempia, Dalic totesi.

Skotlannin taival EM-kisoissa päättyi alkulohkoon. Skotlannin Callum McGregor teki Kroatia-ottelussa joukkueensa avausmaalin turnauksessa, mutta siihen ilonhetket jäivätkin.

– Kroatia oli hyvä tänään ja ansaitsi voittonsa. Emme pelanneet riittävän hyvin, kommentoi Skotlannin päävalmentaja Steve Clarke.

Clarke teki selväksi, ettei seuraavaa Skotlannin arvokisapaikkaa tarvitse odottaa 23 vuoden ajan.

– Haluan varmistaa, ettei mene 23 vuotta, kun olemme jälleen mukana. Pelaajat parantavat kansainvälisellä tasolla. Kaikkea pitää parantaa. Mielestäni olemme parantaneet jo sinä aikana, kun olen ollut päävalmentajana.

Skotlanti oli 1900-luvulla usein mukana MM-kisoissa ja kahdesti EM-kisoissakin. Koskaan maa ei ole päässyt arvoturnauksissa kuitenkaan alkulohkostaan jatkoon.

Huuhkajat tarvitsee keskiviikkona ihmeen

Keskiviikkona pelattavissa E- ja F-lohkon päätösotteluissa pitäisi tapahtua melkoisia yllätyksiä, jos Suomi vielä jatkoon pääsisi.

Kello 19 alkavat E-lohkon ottelut Ruotsi-Puola ja Espanja-Slovakia. Suomi säilyttää oljenkortensa, jos Puola ei voita Ruotsia, Espanja voittaa Slovakian kolmella maalilla tai Slovakia voittaa Espanjan.

Kello 21 alkavissa F-lohkon otteluissa vaaditaan sitten Huuhkajien kannalta jättiyllätyksiä. Ranskan pitäisi voittaa Portugali neljällä maalilla, jotta Suomi olisi lohkokolmosena Portugalin edellä, jos Saksa voittaisi Unkarin tai pelaisi Unkarin kanssa tasan.

Toinenkin seitinohut sauma on. Jos Unkari voittaa Saksan neljällä maalilla, ja Ranska voittaa Portugalin, on Suomi lohkokolmosena Saksan edellä.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Huuhkajat ei käyttänyt loistavaa saumaansa – Ruotsi-ottelu EM-kisoissa silti mahdollinen

Kommentoi Facebookissa