Huuhkajat ei käyttänyt loistavaa saumaansa – Ruotsi-ottelu EM-kisoissa silti mahdollinen

Huuhkajat EM-kisoissa 2021 (Kuva Gonzalo Arroyo / UEFA)

Huuhkajat EM-kisoissa 2021. (Kuva Gonzalo Arroyo/ UEFA)

Tasapeli Venäjää vastaan olisi vienyt Huuhkajat Amsterdamiin pelaamaan neljännesvälieräottelun Walesia vastaan. Mutta yhä on mahdollista, että Huuhkajat voisi kohdata Ruotsin tiistaina 29. kesäkuuta.

JALKAPALLO Belgia voitti maanantaina Suomen jalkapallon EM-kisaottelussa maalein 2-0. Tulos ei yllätä ketään.

Maailmanrankingin ykkönen Belgia pelasi 33. perättäisen ottelunsa, jossa se on tehnyt maalin. Olisi ollut merkittävä yllätys, jos Suomen tasoinen joukkue olisi Belgian putken kyennyt katkaisemaan.

Ennen Belgia-ottelua Huuhkajat voitti alkulohkossaan Tanskan 1-0 ja hävisi Venäjälle 0-1. Tanska-ottelun tulokseen vaikutti myös Christian Eriksenin vakava sairauskohtaus Suomen hienoa puolustustaistelua tai Joel Pohjanpalon maalia ollenkaan väheksymättä.

Tanska-ottelu tarjosi Huuhkajille loistavan sauman, jota Venäjä-ottelussa ei kuitenkaan pystytty käyttämään. Tasapeli olisi ollut Venäjää vastaan täysin realistinen tavoite.

Venäjä-ottelu oli myös Markku Kanervan valmennustiimin ainoa selkeä epäonnistuminen alkulohkossa. Vaihdot menivät pieleen, kun peli niiden jälkeen lähinnä sekosi. MM-karsintaotteluissa Ukrainaa ja Bosnia-Hertsegovinaa vastaan Suomi pystyi venymään takaa-ajoasemasta tasatilanteeseen. Venäjä oli vastustajana suunnilleen samaa tasoa, mutta Suomi ei onnistunut.

Avoimeksi kysymykseksi jää, mihin Teemu Pukki olisi pystynyt Venäjä-ottelussa täydessä kunnossaan. Pukin toukokuun alussa saama nilkkavamma näkyi vielä EM-peleissä, eikä hän yhdessäkään ottelussa pelannut parhaalla tasollaan.

Belgia-ottelu oli karu osoitus siitä, miten paljon eroa on maailman huippujoukkueen ja Suomen välillä. Yksilötaitojen isot erot tulivat esille varsinkin toisella puoliajalla.

Venäjä oli Belgiaa vastaan vieläkin enemmän hukassa kuin Suomi. Belgia murjoi Venäjän 3-0.

Tanska pystyi pitämään Belgiaa kovilla 45 minuuttia ja johti tauolla 1-0. Sitten Belgia otti Kevin De Bruynen kentälle ja jyräsi 2-1 -voittoon.

Ei olisi ollut realistista odottaa Suomelta pistettä Belgian tasoista joukkuetta vastaan. Harjoitusottelussa ihme olisi ollut mahdollinen, mutta kilpailullisissa otteluissa supertähdet saavat otettua itsestään tarvittavan irti, kun vastassa on ”eri sarjatasolle” kuuluva joukkue.

Mutta realismia on sekin, että Suomi jätti lohkossa Venäjän taakseen ja saa vielä jännittää jatkopaikkaa. Jos Kroatia ja Skotlanti pelaavat tiistaina tasan, Puola ei voita keskiviikkona Ruotsia, ja Espanja voittaa Slovakian kolmella maalilla, tai Slovakia voittaa Espanjan, on Suomi jatkossa. Jos toinen sauma näistä pettää, on toivoa vielä keskiviikkona siinä, että Portugali häviäisi Ranskalle neljällä maalilla.

On yhä mahdollista, että Suomi ja Ruotsi kohtaisivat neljännesvälieräottelussa Glasgowssa tiistaina 29. kesäkuuta.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Belgia-tappio vei Huuhkajat jännittämään Terijoelle – ”Onhan meillä oljenkorsi”

Kommentoi Facebookissa