Englanti voitti jalkapallon EM-kultaa – 56 vuoden kirous ohi

Englanti voitti jalkapallon EM-finaalissa Saksan maalein 2-1. (Kuva All Over Press)

Englanti voitti naisten EM-kultaa ja saavutti ensimmäisen jalkapallon arvokisavoittonsa sitten 1966 miesten MM-kisojen.

JALKAPALLO Englanti saavutti kultaa emännöimässään jalkapallon EM-turnauksessa voitettuaan loppuottelussa Saksan maalein 2-1. Tasaisen ja jännittävän ottelun ratkaisu nähtiin jatkoajalla.

Englanti siirtyi johtoon 62. minuutilla. Keira Walsh vapautti loistavalla pystyavauksella Ella Toonen läpiajoon ja hän nosti pallon taitavasti verkkoon.

Saksa ei lamaantunut Toonen maalista. Täpötäysi Wembleyn stadion hiljeni 79. minuutilla, kun Lina Magull iski maalin edestä tasoitusmaalin 1-1:een hienon hyökkäyksen päätteeksi.

Edessä oli jatkoaika. Ratkaisu nähtiin 111. minuutilla, kun Chloe Kelly runnoi pallon väkisin maalin edestä verkkoon kulmapotkutilanteen päätteeksi.

Kelly tuuletti maaliaan villisti. Hän riisui paitansa, mistä tietenkin seurasi keltainen kortti.

Kun peli ratkesi, vaikutti tunnelma Wembleyllä ensin hämmentyneeltä. Olihan Englanti kokenut 56 vuoden aikana niin monia jalkapallon arvokisapettymyksiä. Viimeksi miesten EM-kisoissa 2021, kun Italia voitti Englannin EM-finaalissa Wembleyllä rankkarikilpailussa.

Lopulta riemulla ei ollut rajoja. Neil Diamondin klassinen Sweet Caroline -hittibiisi raikui Wembleyllä voitonhuumassa. Voittopokaalin kultamitalijoukkueelle ojensi prinssi William.

Englanti oli voittanut miesten MM-kultaa Wembleyllä 1966. Sen jälkeen Englanti esiintyi finaalissa ensi kertaa vasta viime vuonna, kun EM-finaalissa tuli tappio Italialle.

Naisten arvoturnauksessa Englanti voitti kultaa ensimmäistä kertaa. Miesten tai naisten tasolla arvokisamestaruus oli Englannille jalkapallossa ensimmäinen siis 56 vuoteen.

Englannin hollantilaisvalmentaja Sarina Wiegman saavutti toisen Euroopan mestaruutensa. Hän valmensi edellisessä EM-turnauksessa 2017 Hollannin EM-kultaan. MM-kisoissa 2019 Wiegman valmensi Hollannin hopealle.

Englannin jalkapallolle EM-kulta on iso helpotus. Vuoden 1966 MM-kullan jälkeistä pitkää kuivaa kautta on pidetty saarivaltakunnassa ikuisena kirouksena.

EM-finaalia seurasi paikan päältä 87 192 katsojaa. Se on jalkapallon EM-kisojen kaikkien aikojen yleisöennätys. Miesten EM-finaalissakaan ei ole koskaan ollut niin suurta katsojamäärää.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Lukas Hradeckylle ja Joel Pohjanpalolle nolo tappio – Teemu Pukki loukkaantui

Kommentoi Facebookissa