Ensimmäinen tuomio Oulun seksuaalirikoksista – mies oli alle 10-vuotiaan uhrin uskonnollinen kasvattaja

Käräjäoikeus piti lapsen kertomusta luotettavana muun muassa hänen muuttuneen käytöksensä johdosta.

Käräjäoikeus piti lapsen kertomusta luotettavana muun muassa hänen muuttuneen käytöksensä johdosta. (Kuva Fotolia)

Oikeus katsoi rangaistusta korottavana tekijänä lapsen tunteman erityisen luottamuksen tuomittua kohtaan.

SEKSUAALIRIKOKSET Oulussa epäillyistä lukuisista seksuaalirikoksista on nyt annettu ensimmäinen tuomio. Oulun käräjäoikeus kertoi ratkaisustaan julkisella selosteella, tuomio kokonaisuudessaan on pidettävä salassa uhrin suojelemiseksi.

Vuonna 1975 syntynyt tadzikistanilainen Muso Asoev tuomittiin kolmen vuoden ja kahdeksan kuukauden ehdottomaan vankeuteen törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja törkeästä raiskauksesta. Lisäksi hänet velvoitettiin maksamaan uhrille 9 500 euroa kärsimyksestä sekä 1 500 euroa kivusta, särystä ja muusta tilapäisestä haitasta.

Oikeuden mukaan Asoev muun muassa kosketteli uhrina ollutta alle 10-vuotiasta tyttöä eri puolilta tämän vartaloa seksuaalisesti olennaisella tavalla. Rikokset olivat tapahtuneet viime heinäkuun ja lokakuun välisenä aikana Oulussa ja tekoihin katsottiin liittyneen väkivaltaa.

”Tekijä on käyttänyt hyväkseen sitä, että tyttö on pelkotilan tai muun avuttoman tilan takia ollut kykenemätön puolustamaan itseään tai muodostamaan tai ilmaisemaan tahtoaan.”

Uhri tunsi myös erityistä luottamusta tekijään, jonka tehtävänä oli ollut vastata lapsen uskonnollisesta kasvatuksesta. Tuomittu kiisti oikeudessa syytteet ja väitti, että lapsi ei puhunut totta. Tuomitulla ei ollut aikaisempaa rikostaustaa. Käräjäoikeus piti lapsen kertomusta luotettavana muun muassa hänen muuttuneen käytöksensä johdosta.

Oulun poliisi on kertonut aikaisemmin tutkivansa useaa rikoskokonaisuutta, joissa monessa epäillään ulkomaalaistaustaisia miehiä alaikäisiin kohdistuneista seksuaalirikoksista.

Lue myös: Lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten rangaistukset kiristyvät – ”Vastaa taposta säädettyä rangaistusta”

Kommentoi Facebookissa