Lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten rangaistukset kiristyvät – ”Vastaa taposta säädettyä rangaistusta”

Rikoslakiin lisätään törkeää lapsenraiskausta koskeva uusi rangaistussäännös.

Rikoslakiin lisätään törkeää lapsenraiskausta koskeva uusi rangaistussäännös. (Kuva AOP)

Taustalla on kansalaisten oikeustajua loukannut 10-vuotiaaseen tyttöön kohdistunut seksuaalirikos.

SEKSUAALIRIKOKSET Eduskunta on hyväksynyt rikoslain muuttamisen, jolla lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten rangaistuksia kiristetään. Lakiehdotus hyväksyttiin lakivaliokunnan mietinnön mukaisena.

Lapsen seksuaalisen hyväksikäytön enimmäisrangaistus korotetaan neljästä vuodesta kuuteen vuoteen vankeutta. Lisäksi rikoslakiin lisätään törkeää lapsenraiskausta koskeva uusi rangaistussäännös. Rangaistus törkeästä lapsenraiskauksesta on 4–12 vuotta vankeutta, mikä merkitsee vähimmäisrangaistuksen koventumista kahdella vuodella.

– Enimmäisrangaistus vastaa taposta säädettyä enimmäisrangaistusta, oikeusministeri Antti Häkkänen toteaa.

Törkeää lapsenraiskausta koskevaa säännöstä sovellettaisiin väkivaltaa käyttäen tehtyjen raiskausten lisäksi myös tilanteisiin, joissa lapsi on kykenemätön puolustamaan itseään taikka muodostamaan tai ilmaisemaan tahtoaan.

Taustalla on Pirkanmaalla syksyllä 2016 tapahtunut 10-vuotiaaseen tyttöön kohdistunut seksuaalirikos. Pirkanmaan käräjäoikeus ja Turun hovioikeus olivat tuominneet miehen vain törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä kolmen vuoden ehdottomaan vankeusrangaistukseen, mutta oikeusasteet hylkäsivät syytteen törkeästä raiskauksesta.

Tuomioiden mukaan asiassa ei ollut näytetty, että sukupuoliyhteys olisi tehty väkivaltaa käyttäen tai että lapsi olisi ollut pelkotilassa tai muussa avuttomassa tilassa. Korkein oikeus hylkäsi valituslupahakemuksen, joten hovioikeuden tuomio jäi pysyväksi.

Eduskunta hyväksyi myös kolme lausumaa, joissa eduskunta edellyttää hallituksen uudistavan rikoslain 20 luvun säännökset. Keskeistä on arvioida muun muassa uhrin avutonta tilaa koskevaa sääntelyä sekä suostumuksen aseman vahvistamista raiskausrikosten ja muiden seksuaalirikosten määrittelyssä.

Lue myös: Oikeusministeri Antti Häkkänen – ”Rangaistusten kiristyksiä on jo viety eteenpäin”

Kommentoi Facebookissa