LENTOKIELTO Euroopan unionin lentoturvallisuusvirasto EASA on kieltänyt lennot Boeing 787 MAX 8 ja 787 MAX 9 -koneilla Euroopassa. Suomessa Boeing 787 MAX 8 -koneilla operoivat Norwegian, TUI ja FlyDubai, lentoja on tehty muun muassa Kanarian saarille ja Pohjoismaihin.
Lentokiellon taustalla on Ethiopian Airlinesin matkustajakoneen sunnuntaina tapahtunut onnettomuus, jossa kuoli 157 ihmistä. Indonesiassa sattui samalla konetyypillä turma viime lokakuussa, tuolloin onnettomuudessa kuoli 189 ihmistä.
EASA:n toimenpiteet kohdistuvat sekä EASA-valtioiden lentoyhtiöiden, että kolmansien maiden lentoyhtiöiden lentoihin, ja ne koskevat niin EU:n alueelle suuntautuvia lentoja, EU-alueen sisäisiä lentoja, kuin myös EU:sta pois suuntautuvia lentoja. Lentotoimintakiellon arvioidaan kestävän viikkoja.
– Lentotoimintakielto on voimassa, kunnes koneiden ohjelmistopäivitykset on tehty ja lentäjät on koulutettu. Koulutus koskee myös simulaattorikoulutuksia. Tämä vie viikkoja, arvioi tämän hetken tietojen perusteella Traficomin ilmailujohtaja Pekka Henttu.
Lentomatkustajat voivat tarkastaa oman lentonsa tilanteen lentoyhtiöstä tai matkanjärjestäjältä.
– Pidän hyvin todennäköisenä, että kyseisiä konemalleja käyttävät lentoyhtiöt ja matkanjärjestäjät pystyvät korvaamaan ne muilla konetyypeillä, sillä Euroopassa on laajalti saatavilla vuokrakapasiteettia, kertoo Henttu.
Lentomatkustajat ovat lennon viivästyessä oikeutettuja huolenpitoon ja lennon peruutuessa uudelleen reititykseen tai lennon hinnan palautukseen. Lentomatkustajat voivat olla oikeutettuja myös saamaan vakiokorvauksen lennon peruuntumisen tai viivästymisen johdosta.
– Pyrimme rajoittamaan matkustajiin kohdistuvia vaikutuksia korvaavilla lennoilla, yhdistämällä lentoja ja varaamalla matkustajille lentoja muille lähdöille, Norwegianista tiedotetaan.
Korvauksia ei saa, jos viivästys tai peruutus johtuu poikkeuksellisesta olosuhteesta.
– EASA:n lentotoimintakiellon aiheuttamat olosuhteet ovat sen verran poikkeukselliset, että tässä vaiheessa ei ole vielä mahdollista arvioida, ovatko matkustajat oikeutettuja lentojen mahdollisen peruuntumisen tai viivästymisten johdosta vakiokorvaukseen, täydentää Henttu.
Finavia pyytää matkustajia seuraamaan lentoyhtiöiden tiedotusta. Reaaliaikaiset lentotiedot ovat saatavilla myös Finavian verkkosivuilla.
Lue myös: Rajatarkastusautomaattien käyttö kasvaa lentoasemalla – kone ei edelleenkään korvaa ihmistä
Kommentoi Facebookissa