Oikeuden mukaan kyseessä ei ole raiskaus – kymmenvuotias ei vastustanut seksuaalista hyväksikäyttöä

Oikeusasteiden mukaan asiassa ei ollut näytetty, että sukupuoliyhteys olisi tehty väkivaltaa käyttäen tai että lapsi olisi ollut pelkotilassa tai muussa avuttomassa tilassa.

Oikeusasteiden mukaan asiassa ei ollut näytetty, että sukupuoliyhteys olisi tehty väkivaltaa käyttäen tai että lapsi olisi ollut pelkotilassa tai muussa avuttomassa tilassa. (Kuvituskuva Fotolia)

Korkein oikeus hylkäsi valituslupahakemuksen nuoreen tyttöön kohdistuneessa seksuaalirikoksessa.

SEKSUAALIRIKOS Korkein oikeus on hylännyt valituslupahakemuksen, joka koski Pirkanmaalla syksyllä 2016 tapahtunutta 10-vuotiaaseen tyttöön kohdistunutta seksuaalirikosta.

Valituslupahakemuksessa vaadittiin, että tekoon syyllistynyt mies tuomitaan törkeän lapsen seksuaalisen hyväksikäytön rinnalla myös törkeästä raiskauksesta ja että miehen rangaistusta ja miehen maksettavaksi tuomittuja korvauksia korotetaan. KKO ei myöntänyt asianomistajalle valituslupaa, joten hovioikeuden tuomio jäi pysyväksi.

Pirkanmaan käräjäoikeus ja Turun hovioikeus olivat tuominneet tekoon syyllistyneen miehen törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä 3 vuoden ehdottomaan vankeusrangaistukseen. Miehen katsottiin olleen sukupuoliyhteydessä 10-vuotiaan lapsen kanssa ja tehneet tälle seksuaalisia tekoja viestittelemällä tämän kanssa seksuaalisista asioista.

Kummatkin oikeusasteet hylkäsivät syytteen törkeästä raiskauksesta. Käräjäoikeuden ja hovioikeuden tuomioiden mukaan asiassa ei ollut näytetty sitä, että sukupuoliyhteys olisi tehty väkivaltaa käyttäen tai että lapsi olisi ollut pelkotilassa tai muussa avuttomassa tilassa.

Lapin yliopiston oikeustieteen emeritaprofessori Terttu Utriainen on jo aikaisemmin arvostellut kirjoituksissaan lainsäädäntöä. Utriaisen mukaan esimerkiksi Englannissa ja Ruotsissa lapsen raiskausta koskeviin lakipykäliin on yksiselitteisesti kirjoitettu, että lapsi ei voi antaa suostumusta.

– Kun ajaudutaan sellaiseen tilanteeseen, että mietitään, onko kymmenvuotias suostunut johonkin, niin silloin me olemme kyllä ihan allikossa, emeritaprofessori Terttu Utriainen katsoo.

Oikeusministeriöstä on juuri lähetetty lausuntokierrokselle arviomuistio, jossa on pohdittu lapsen seksuaalisen hyväksikäytön enimmäisrangaistuksen korottamista 4 vuodesta 6 vuoteen vankeutta. Enimmäisrangaistuksen korottaminen ei ratkaise kuitenkaan millään tavalla nyt esillä ollutta ongelmaa.

Lue myös: Oikeusministeri kiristäisi rangaistuksia – ”Erityisen tuomittavina pidän lapsiin kohdistuvia seksuaalirikoksia”

Kommentoi Facebookissa