Ensimmäisen koronavirusrokotteen käyttö Suomessa hieman lähempänä – ”Haittavaikutuksista suurin osa lieviä ja ohimeneviä”

Kliiniset tutkimukset osoittivat, että rokotteen tehokkuus on noin 95-prosenttinen.

Kliiniset tutkimukset osoittivat, että rokotteen tehokkuus on noin 95-prosenttinen. (Kuvituskuva Fotolia)

Rokote annetaan kahtena annoksena, ja rokotusten välillä pitää olla 21 päivää.

KORONAVIRUS Euroopan lääkeviraston EMA:n lääkevalmistekomitea on yksimielisesti suositellut ehdollisen myyntiluvan myöntämistä BioNTechin ja Pfizerin kehittämälle mRNA-koronarokotteelle BNT162b2, kauppanimeltään Comirnaty.

Myyntilupa annetaan ehdollisena, ja tuotteelle edellytetään tarkkaa jatkoseurantaa ja erityisvelvoitteiden täyttämistä. Rokote on tarkoitettu yli 16-vuotialle ehkäisemään COVID-19-viruksen aiheuttamaa tautia. EMA puolsi rokotteen myyntilupaa, koska sen teho, laatu ja turvallisuus on osoitettu laajoissa kliinisissä tutkimuksissa.

Kliiniset tutkimukset osoittivat, että rokotteen tehokkuus on noin 95-prosenttinen eli laboratoriovarmistettujen COVID-19-tapausten määrä väheni 95 prosenttia rokotetta saaneilla ihmisillä verrattuna lumerokotetta saaneisiin. Rokote osoittautui tehokkaaksi myös riskiryhmien, kuten astmaa, kroonista keuhkosairautta, diabetesta tai verenpainetautia sairastavien ja ylipainoisten keskuudessa.

Juttuvinkki: THL:n koronavirustutkimuksessa optimistisia havaintoja – rokotteet voivat antaa pitkäkestoisen suojan

Rokote annetaan kahtena annoksena, ja rokotusten välillä pitää olla 21 päivää. Rokotteen haittavaikutuksista suurin osa on lieviä ja ohimeneviä, esimerkiksi rokotuskohdan reaktioita, kuten punotusta ja turvotusta, sekä kuumeen nousua, päänsärkyä, lihas- ja nivelsärkyä.

Rokotteen turvallisuuden seuranta ja arviointi jatkuvat myyntilupavaiheen jälkeen rokotteesta kertyvän tiedon valossa. Tietoa kerätään muun muassa haittavaikutusilmoitusten, tutkimusten, turvallisuuskatsausten ja rekisteripohjaisten selvitysten avulla. EMA:ssa on arvioitavana myös Modernan rokote mRNA 1273, josta annetaan arvio tämänhetkisen tiedon mukaan tammikuun 2021 alkupuolella.

EMA:n suosituksen jälkeen Euroopan komissio antoi maanantaina nopeasti myyntiluvan EU:n alueella. Suomessa koronavirusrokotukset voidaan käynnistää myyntiluvallisilla rokotteilla, kun niitä saadaan Suomeen. Tätä ennen on vielä annettava valtioneuvoston rokotusasetus. Tämä on tarkoitus antaa valtioneuvoston istunnossa 22.12.

  • EDIT 20.00: Päivitetty Euroopan komission myöntämä myyntilupa

Lue myös: Suomeen saapuu todennäköisesti pienehkö erä koronarokotetta – myyntilupaa vielä odotetaan

Kommentoi Facebookissa