Entinen Ranskan liigan tähti ihmettelee: ”Jätinkö niin huonon kuvan suomalaisista, kun eivät kelpaa?”

Teemu Tainio päätti pelaajauransa HJK:ssa syksyllä 2014 Suomen mestaruuteen.

Teemu Tainio päätti pelaajauransa HJK:ssa syksyllä 2014 Suomen mestaruuteen. (Kuva AOP)

FC Hakaa valmentavan Teemu Tainion poika tekee uraa Englannissa akatemiasopimuksella.

JALKAPALLO Uransa muutama vuosi sitten päättänyt Teemu Tainio elää mielenkiintoisia aikoja. Hän kuuluu FC Hakan valmennustiimiin ja seuraa tiukasti poikansa edesottamuksia. Maximus Tainio etenee isänsä jalanjäljissä Tottenham Hotspursin organisaatiossa.

Teemu Tainio päätti pelaajauransa HJK:ssa syksyllä 2014 Suomen mestaruuteen. Nyt muutamaa vuotta myöhemmin hän tekee uutta uraa kentän laidalla. Hän aloitti valmentamisen HJK:n B-pojissa ja Klubi04:ssä ennen kuin teki sopimuksen Ykkösessä pelaavan FC Hakan kanssa kaudesta 2018.

Valkeakoskella Tainio toimii kaiken kokeneen Keith Armstrongin aisaparina. Lisäksi Tainio on nykyisin myös Juha Malisen apuvalmentaja Suomen alle 21-vuotiaiden maajoukkueessa. ”Tornion terrierillä” on siis monta rautaa tulessa. Valmentamisen lisäksi hän tulee kuluvan vuoden aikana suorittamaan UEFA:n A-valmentajakoulutuksen.

– Jos johonkin alan, niin teen sen täysillä. Tähän laitan nyt kaikki paukut. Olen erittäin avoimin mielin ja yritän imeä kaiken mahdollisen opin, jonka vain pystyn. Tästä tulee kiireinen vuosi, mutta se on vain hyvä asia, Tainio kertoo päättäväisenä.

Viime vuonna Tainiolla oli mielenkiintoinen debyyttivuosi valmentajana. Hän voitti HJK:ssa B-poikien SM-kultaa, jonka lisäksi hän oli nostamassa Klubi04:stä Ykköseen. Eikö kultavuoden jälkeen olisi ollut hyvä jatkaa HJK:ssa?

– Ei, koska nyt me nostamme Hakan Veikkausliigaan. Se on hyvää jatkumoa uralleni, Tainio nauraa.

Tainio juhli itse pelaajana Hakassa Suomen Cupin voittoa vuonna 1997. Kauden päätteeksi hän siirtyi Ranskan jalkapalloliigaan Auxerren paitaan, jota hän piti päällään yhteensä kahdeksan vuoden ajan.

Vaikka Tainio teki itse mittavan uran Ranskassa, niin suomalaiset pelaajat ovat olleet Ligue 1:ssä harvinainen näky. Tämä muuttui vasta kuukausi takaperin, kun Timo Stavitski debytoi Caenin paidassa.

– Kyllä minä tuossa jo ihmettelin, että miksei suomalaiset pelaajat kelpaa Ranskaan. Jätinkö niin huonon kuvan suomalaisista? Tainio hymyilee.

– Timon siirto on huippujuttu. Hän on vielä lähtenyt sillä mielin, että sinne mennään pelaamaan eikä penkille istumaan. Se on oikea mentaliteetti. Kaikki tietävät, että Timo on huippunopea pelaaja ja se on iso apu nykyfutiksessa, Tainio kehuu.

Stavitskin pelejä voi seurata netissä erilaisia Ligue 1 live stream -lähetyksiä katsomalla. Ottelut huippujoukkueita PSG:tä, Marseillea, AS Monacoa ja Lyonia vastaan ovat varmasti nuorukaiselle ikimuistoisia, jos hän pääsee tositoimiin.

Tainio pelasi Auxerren vuosien jälkeen muutaman kauden Tottenham Hotspursissa, jonka riveihin Teemun poika Maximus teki akatemiasopimuksen viime talvena. Oman valmentajauransa lisäksi Teemulla riittää jännitettävää poikansa uran seuraamisessa.

– Maxilla menee hyvin. He olivat vastikään Qatarissa turnauksessa, jonka viimeisessä ottelussa hän toimi kapteenina. Nyt meistä molemmat ovat olleet Tottenhamin paidassa kapteenina, Tainio kertoo ylpeänä.

– Hän on viihtynyt seurassa hyvin ja mennyt kovaa tahtia eteenpäin. Itse menen hiihtolomalla todistamaan, miten hän on kehittynyt. Tämä on pojalle makea mahdollisuus. Nyt kaikki on vain hänestä itsestään kiinni.

Suomen alle 17-vuotiaiden maajoukkueen avainpelaajiin kuuluva Maximus pelaa Tottenhamin akatemian juniorijoukkueissa. Hän on isänsä lailla uurastanut koko uransa keskikentällä.

– Hän hyppii ikäluokkia. ”Maxi” pelaa välillä U21- tai U19-poikien mukana, mutta useimmiten hän on ollut U18-joukkueessa. Meidän yllätykseksi hänestä on tehty siellä pakki. Hän pelasi yhden pelin U23-joukkueen mukana puolustajana ja se meni ilmeisesti niin hyvin, että on saanut jatkaa.

Teemu itse pudotettiin uransa loppuvaiheessa Tottenhamissa ja Sunderlandissa keskikentältä laitapuolustajaksi.

– Vähän huolestuttaa, että jo noin nuorena alkaa se tippuminen, Tainio nauraa.

Oli pelipaikka mikä tahansa, on mielenkiintoista seurata, nähdäänkö vielä jonain päivänä toisen polven Tainio Spursin paidassa Valioliigassa. SIihen on kuitenkin vielä valtavasti matkaa. Sitä ennen Teemu keskittyy projektiinsa Valkeakoskella.

Kommentoi Facebookissa