Espanja voitti koripallon EM-kultaa – ennusteet menivät pieleen

Espanja voitti koripallon EM-kultaa 2022. (Kuva FIBA.Basketball)

Espanja voitti koripallon EM-finaalissa Ranskan pistein 88-76.

KORIPALLO Espanja juhlii miesten koripallon neljättä Euroopan mestaruuttaan. Se voitti Berliinissä pelatussa loppuottelussa Ranskan koriluvuin 88-76.

Finaalista povattiin tasaista taistoa. Espanja karkasi Ranskalta kahdella ensimmäisellä neljänneksellä kuitenkin karkumatkalle upotettuaan paljon kolmen pisteen heittoja.

Ennen taukoa Ranska sai parannettua peliään ja pääsi tauon jälkeen parhaimmillaan kolmen pisteen päähän. Lopussa Espanja kasvatti kuitenkin eroa ja peli ratkesi jo ennen viimeistä minuuttia.

Espanja on voittanut koripallossa 2000-luvulla paljon. EM-kultaa se oli voittanut aiemmin 2009, 2011 ja 2015. MM-kultaa Espanja voitti 2006 ja 2019 sekä olympiahopeaa 2008 ja 2012 ja pronssia 2016.

Nyt Espanja ei lähtenyt EM-kisoihin suosikkina. Sillä arvioitiin olevan kansainvälistä tasoa vasten heikon joukkueensa 2000-luvulla ja jopa mitalia pidettiin epätodennäköisenä.

Espanjan huippusukupolven pelaajista valtaosa oli jättänyt maajoukkueen, kuten esimerkiksi Pau Gasol, joka on yksi kaikkien aikojen parhaista koripalloilijoista. Uusien maajoukkuepelaajien tasoa ei Espanjassa pidetty riittävän korkeatasoisena, jotta kullasta voitaisiin taistella.

Kokenut Rudy Fernandez sekä Hernangomezin NBA-veljekset Juancho ja Willy astuivat kuitenkin esiin. Lisäksi Espanja pestasi riveihinsä yhdysvaltalaisen Lorenzo Brownin, joka saatiin maan kansalaiseksi, kun takakentällä ei ollut riittävän hyvää pelaajaa.

Brownin värväys herätti Espanjassa kritiikkiä. Sen katsottiin olevan epäluottamuslause Espanjan koripallolle.

Joukkuehengessä amerikkalaispelaajan mukaantulo ei kuitenkaan näkynyt. Espanja pelasi loistavaa joukkuepeliä osoittaen yhä olevansa maailman huipulla.

Ranska sai tyytyä hopeaan. Se on voittanut ainoan EM-kultansa 2013. Viime vuonna Ranska hävisi Tokion olympiafinaalissa Yhdysvaltain NBA-joukkueelle.

Ranskan koripallon taso on 2000-luvulla ollut todella korkealla. On jopa yllättävää, ettei se ole voittanut kuin yhden EM-kullan.

Pronssia EM-kisoissa voitti Saksa. Se kukisti pronssiottelussa turnauksen yllätysjoukkueen Puolan lukemin 82-69. Saksaa valmensi kanadalaissuomalainen Gordon Herbert.

Suomen Susijengi pelasi upean turnauksen edettyään puolivälieriin saakka. Puolivälierässä Espanja voitti Suomen 100-90 kovan taistelun jälkeen.

Lauri Markkanen oli EM-turnauksessa hurjassa vireessä. Median valitsemaan tähdistökentälliseen hän ei kuitenkaan kelvannut.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Susijengillä jopa realistinen mahdollisuus Pariisin 2024 olympialaisiin

Kommentoi Facebookissa