Espanjassa ja Portugalissa tappava helle – Saharan aavikkopöly pahentaa kuumuutta

Portugalin tai Espanjan pahoille helle- ja ilmansaastealueille ei kannata matkustaa juuri nyt.

Portugalin tai Espanjan pahoille helle- ja ilmansaastealueille ei kannata matkustaa juuri nyt. (Kuva Fotolia)

Riskiryhmiin kuuluvien kannattaa harkita Espanjan tai Portugalin matkan siirtämistä.

TERVEYS Espanjaan ja Portugaliin matkustavia varoitellaan tappavasta helteestä Iberian niemimaalla. Vuorokauden korkein lämpötila kohosi viikonloppuna molemmissa maissa yli +40 °C ja kuumuuden uumoillaan jopa hätyyttelevän Välimeren alueen kaikkien aikojen ennätystä +48,5 °C.

Tilannetta pahentaa kuuman ilmamassan mukana kulkeutuva Saharan aavikkopöly sekä kuumuudesta ja kuivuudesta kohonnut riski metsäpaloista ja sen savuista. Suomen Ilmatieteen laitos luokittelee sään äärimmäisen tukalaksi helteeksi, kun vuorokauden ylin lämpötila on +35 °C ja keskilämpötila +28 °C.

– Alle kaksivuotiaat lapset, vanhukset sekä kroonisia sydän-, verisuoni- ja keuhkosairauksia sairastavat ovat suurimmassa riskissä saada vakavia haittoja näin kovassa kuumuudessa, THL:n ylilääkäri Raimo O. Salonen sanoo.

Hän varoittaa matkalle juuri nyt valmistautuvia, helteelle ja ilmansaasteille herkkiä, riskiryhmiin kuuluvia henkilöitä. Salosen mukaan raskaana olevienkin on hyvä välttää terveydelle haitallista altistumista.

– Saharan aavikkopöly pahentaa erityisesti astmaa ja muita hengityssairauksia sairastavien vointia. Pahin uhkakuva on Portugalin pohjoisosan metsäpaloista syntyvien savujen kulkeutuminen sankkoina alueille, joilla helle jo koettelee riskiryhmien terveyttä.

Vuonna 2010 äärimmäisen tukalan helteen ja metsäpalosavujen yhdistelmä johti Venäjän viranomaistietojen mukaan Moskovan seudulla yli 55000 lisäkuolemaan vajaan kahden kuukauden aikana. Vastaavia havaintoja helteen ja metsäpalosavujen voimakkaasta yhteisvaikutuksesta on tehty myös Kreikassa.

Salonen kehottaa riskiryhmiin kuuluvia harkitsemaan tarkkaan, kannattaako Portugalin tai Espanjan pahoille helle- ja ilmansaastealueille matkustaa juuri nyt vai voisiko matkan mahdollisesti siirtää myöhemmäksi. Matkan siirtomahdollisuutta voi tiedustella omalta matkatoimistolta.

Jos matkan siirtäminen ei onnistu, voi lääkäri arvioida vastaanottokäynnillä esimerkiksi kroonista sydän-, verisuoni- tai hengityssairautta sairastavan matkustuskelpoisuuden. Hän voi kirjoittaa matkavakuutuskorvauksen hakemista varten lääkärintodistuksen siitä, ettei henkilö kykene lähtemään kyseiselle matkalle.

– Nyt jos koskaan on tarpeellista, että hotellihuoneessa ja yleisissä tiloissa on tehokas koneellinen ilmanvaihtojärjestelmä, joka jäähdyttää sisäilman siedettävään lämpötilaan ja suodattaa hyvin ulkoilmasta muuten sisään pääseviä hiukkasmaisia saasteita, Salonen korostaa.

Mikäli riskiryhmiin kuuluva henkilö kuitenkin päättää lähteä Portugalin tai Espanjan matkalle, hänen kannattaa ainakin tarkistaa matkakohteen sää- ja ilmanlaatutilanne sekä hotellin varustetaso.

Lue myös: THL muistuttaa hellejaksojen vaaroista – kuuma sää lisää sairastuvuutta ja kuolleisuutta

Kommentoi Facebookissa