Etunimen voi muuttaa oman sukupuoli-identiteetin mukaiseksi – se on riittävä perustelu viranomaisille

Etunimensä voi muuttaa tekemällä nimenmuutoshakemuksen.

Etunimensä voi muuttaa tekemällä nimenmuutoshakemuksen. (Kuva Fotolia)

Osa etunimistä on sukupuolineutraaleja ja osa on vakiintunut miehen tai naisen nimiksi.

NIMENMUUTOS Yli 15-vuotiaat henkilöt voivat muuttaa etunimensä eri sukupuolelle vakiintuneeseen nimeen ilmoittamalla hakemuksessaan perustelut nimen muuttamiselle. Digi- ja väestötietovirasto kertoo, että haettavan nimen vastaaminen omaa sukupuoli-identiteettiä on riittävä perustelu.

Alle 15-vuotiaat tarvitsevat eri sukupuolen nimeä hakiessaan terveydenhuollon ammattihenkilön lausunnon sukupuoli-identiteetistä. Haettavan etunimen täytyy täyttää muut laissa säädetyt etunimen edellytykset, jotta hakemus voidaan hyväksyä.

Jos olet täysi-ikäinen, voit tehdä nimenmuutoshakemuksen sähköisesti etunimenmuutospalvelun kautta. Palveluun kirjautuminen vaatii vahvan tunnistautumisen ja käsittelymaksu maksetaan hakemuksen jättämisen yhteydessä.

Etunimenmuutoshakemuksen voi tehdä verkkolomakkeella, jos olet alaikäinen tai haet nimenmuutosta alaikäiselle lapsellesi. Saat laskun postitse kotiosoitteeseesi. Hakemuksen voi jättää myös postitse tai salatun sähköpostin kautta.

Kun nimenmuutosta haetaan alle 15-vuotiaalle, on huoltajien annettava suostumus nimenmuutokselle. Yli 15-vuotiaan nimenmuutosta hakevan alaikäisen huoltajia kuullaan asiassa.

Etunimenmuutoksen käsittelymaksu on 55 euroa. Hakemus on kuitenkin maksuton, jos hakija sukupuolen vahvistamisen yhteydessä tai sen jälkeen muuttaa etunimensä vastaamaan sitä sukupuolta, joka hänelle on merkitty väestötietojärjestelmään.

Nimenmuutoshakemusasioiden käsittely on tällä hetkellä ruuhkautunut ja käsittely kestää muutaman kuukauden.

Lue myös: Myös avoliitossa on oikeus yhteiseen sukunimeen – etunimiä voi jatkossa olla neljä

Kommentoi Facebookissa