EU-johtajat tuomitsivat Valko-Venäjän toiminnan – sanktioita ja kielto käyttää EU:n ilmatilaa

Pääministeri Sanna Marin toteaa Valko-Venäjän toiminnan olevan erittäin poikkeuksellista ja tuomittavaa.

Pääministeri Sanna Marin toteaa Valko-Venäjän toiminnan olevan erittäin poikkeuksellista ja tuomittavaa. (Kuva EU)

Ryanairin lento Ateenasta Vilnaan pakotettiin laskeutumaan Minskiin.

VALKO-VENÄJÄ Brysselissä kokoontunut ylimääräinen Eurooppa-neuvosto on tuominnut selväsanaisesti Valko-Venäjän sunnuntaisen toiminnan. Ryanairin lento Ateenasta Vilnaan pakotettiin laskeutumaan Minskiin.

Viranomaisten mukaan syy laskeutumiseen pakottamiseen olisi ollut pommiuhka, mutta todellisuudessa koneessa ollut oppositiotoimija ja toimittaja Roman Protasevitš haluttiin pidättää.

– Pidämme Valko-Venäjän toimintaa erittäin poikkeuksellisena ja tuomittavana. Valko-Venäjän on vapautettava Roman Protasevitš, hänen tyttöystävänsä Sofia Sapega ja muut poliittiset vangit välittömästi. Meidän on tuettava Valko-Venäjän kansalaisyhteiskuntaa ja vahvistettava uskoa siihen, että demokratia lopulta voittaa, pääministeri Sanna Marin sanoo.

Eurooppa-neuvosto antoi neuvoston tehtäväksi valmistella uusia sanktioita mahdollisimman nopeasti. Lisäksi neuvostoa pyydetään valmistelemaan valkovenäläisille lentoyhtiöille kieltoa käyttää EU:n ilmatilaa ja lentokenttiä.

Eurooppa-neuvosto pyytää Kansainvälistä siviili-ilmailujärjestöä tutkimaan tapauksen viipymättä ja kehottaa eurooppalaisia lentoyhtiöitä välttämään Valko-Venäjän yli lentämistä. Suomessa toimivat lentoyhtiöt kuten Finnair ovat ilmoittaneet toimivansa suosituksen mukaisesti.

EU on asettanut jo kolme kertaa pakotteita Valko-Venäjää vastaan maan viime presidentinvaalien jälkeen. Pakotteet koskevat niin yksityishenkilöitä kuin yhteisöjäkin. Neljännen pakotepäätöksen valmistelu oli aloitettu jo ennen sunnuntain tapahtumia.

Lue myös: Kalervo Kummola kovasta ratkaisusta – ”Mitään poliittista painostusta ei minua kohtaan tullut”

Kommentoi Facebookissa