Kalervo Kummola kovasta ratkaisusta – ”Mitään poliittista painostusta ei minua kohtaan tullut”

Kalervo Kummola toimii Kansainvälisen jääkiekkoliiton varapuheenjohtajana

Kalervo Kummola toimii Kansainvälisen jääkiekkoliiton varapuheenjohtajana. (Kuva AOP)

Kalervo Kummolan mukaan Valko-Venäjän presidentti Aleksander Lukashenko teki Kansainvälisen jääkiekkoliiton puheenjohtajalle Rene Faselille koiranpalveluksen.

JÄÄKIEKKO Kansainvälinen jääkiekkoliitto IIHF vahvisti maanantaina hyvin odotetusti, ettei jääkiekon MM-kisoja pelata tänä vuonna Valko-Venäjällä. IIHF:n varapuheenjohtajan Kalervo Kummolan mukaan päätös asiasta maanantain kokouksessa oli yksimielinen.

– Hyvin rauhallinen kokous suurin piirtein yksimielinen. Isoimmat höyryt lähteneet pois jo ennen tätä päivää, Kale paljasti.

MM-kisaisännyys vietiin Valko-Venäjältä turvallisuusongelmien takia. Tai näin siis väitettiin virallisesti.

Todellisuudessa Valko-Venäjän kisaprojekti lähti syöksykierteeseen jo viime elokuussa, kun maan itsevaltainen presidentti Aleksander Lukashenko ei sietänyt mielenosoituksia. Kansa vyöryi kadulle vilpillisiksi epäiltyjen presidentinvaalien jälkeen, jotka Lukashenkon ilmoitettiin voittaneen 80 prosentin ääniosuudella. Mielenosoittajia vastaan käytettiin kovia otteita, eikä kuolonuhreilta vältytty.

Kummola suhtautui Valko-Venäjän kisaisännyyteen tuolloin jo kielteisesti.

– Lukashenko ei päästänyt EU:n vaalitarkkailijoita maahan, ja ajattelin silloin, että voi tulla vaikeuksia. Syyskuussa ajattelin, ettei meidän kannattaisi lähteä tonne. Odotettiin toiveikkaasti, että syntyisi muutoksia maassa, Kummola kertoi.

Suomen poliittinen johto on tehnyt selväksi, ettei kisoja pitäisi Valko-Venäjällä järjestää. Kummola keskustelikin Suomen johtavien poliitikkojen kanssa aktiivisesti.

– Syksystä lähtien pidin Sauli Niinistön kanssa yhteyttä. Olemme vaihtaneet tietoja keskenämme. Viimeisen parin viikon aikana tuli mukaan ulkoministeri Pekka Haavisto. Hän oli yhteydessä Saksaan, Tshekkiin ja Latviaan ja muualle.

Latvian jälkeen Suomi ja Tanska olivat ensimmäisiä maita, jotka kertoivat kielteisestä suhtautumisestaan Valko-Venäjän kisaisännyyteen. Hiljalleen kisoille tuli vastustajia yhä enemmän ja enemmän.

IIHF:n puheenjohtaja Rene Fasel vieraili Valko-Venäjällä viime viikolla. Julkisuuteen levisi kuvia, joissa Lukashenko halaili Faselia varsin toverihenkisesti.

– Mielipiteet lähtivät pikkuhiljaa muuttumaan. Viime tiistaina oli hallituksen kokous. Silloin Rene Fasel tajusi, että oli tullut tehtyä aika ihme temppu. Valko-Venäjä käytti tilanteen hyväkseen. Valokuvat tekivät tehtävänsä, Kummola sanoi.

Juttuvinkki: Faselin ja Lukashenkon hali on suomettumisesta tuttua poliittista teatteria

Kummolan mukaan IIHF esitti Lukashenkolle kovia vaatimuksia. Kisat järjestettäisiin sillä ehdolla, että vankeja vapautettaisiin. Vaadittiin myös vapaata tiedonvälitystä.

– Sanoin Faselille, että kannattaako mennä? Hän halusi. IIHF:n pääsihteeri Horst Lichtner esitti kovan paperin Lukashenkolle. Lukashenko käski häntä menemään melkein pihalle. Ei hyväksynyt esimerkiksi vankien vapauttamista, kertoo Kummola.

Jääkiekon MM-kisojen pääsponsori Skoda ilmoitti viime lauantaina, ettei se jatka MM-kisojen tukemista, jos kisat järjestetään Valko-Venäjällä. Kummolan mukaan ukaasi ei vaikuttanut IIHF:n päätökseen, joka oli käytännössä selvä jo ennen maanantain kokousta.

– Harmittavaa, että Skoda ehti lauantaina ennen meitä. Johtui meidän vitkuttelusta. Fasel tiesi tänään, että hän olisi aika yksin. Hän soitti Valko-Venäjän ulkoministerille ja ilmoitti kisaisännyyden perumisesta.

Kummola ymmärtää myös Faselin näkemystä. Puheenjohtajan toimintaa hän ei kuitenkaan pidä kovinkaan onnistuneena

– Faselin tehtävä on tietysti puolustaa kisoja, jotka on sinne myönnetty. Mutta halusi kai vaikuttaa vielä asiaan ja kävi Minskissä. Lukashenko teki Faselille koiranpalveluksen näillä kuvilla, mutta teki ihmisoikeuksille palveluksen myös.

Kummolan mukaan turvallisuusasiat vaikuttivat nekin päätökseen ihan oikeasti. Koronavirustilanne on Valko-Venäjällä huono, kun maan hallinto on vähätellyt koko virusta. Myös poliittiset levottomuudet olisivat voineet vaarantaa kisavieraiden turvallisuuden.

– Ei olla saatu Valko-Venäjän covid-tilanteesta tarkempaa tietoa. Lukashenko sanoi ylimielisesti, ettei täällä ole mitään. Turvallisuusongelmat ovat ihan totta, koska fanien ja pelaajien ja muiden toimihenkilöiden turvallisuutta ei olisi voitu taata. Henkilökohtaisesti laitan ihmisoikeusasiat kuitenkin kaiken edelle.

Fasel kohautti viime viikolla venäläismedialle antamallaan lausunnollaan, että Kummola olisi ollut poliittisen paineen alla vastustettuaan MM-kisojen järjestämistä Valko-Venäjällä.

– Ymmärrän, että Kummola on myös poliittisen paineen alla. Tilanne on samanlainen kuin jääkiekkojoukkueessa. Kaikki eivät aina pelaa kuten haluaisi. Se kuuluu peliin, Fasel sanoi TASS:n mukaan.

Kummola tyrmäsi Faselin väitteen maanantaina perättömäksi.

– Minkäänlaista poliittista painostusta ei ole tullut minua kohtaan Suomesta tai muualta, vaikka Fasel näin TASS:n uutisessa väittikin, Kummola jyrähti.

Kummolan mukaan Faselin kommentit venäläismedioissa ovat usein aika erilaisia kuin läntisissä medioissa.

– Hän antaa erilaisia lausuntoja idän tiedotustoimistoille ja länteen. Tämä oli jääkiekkokieltä. En tiedä, mistä hän poliittisen painostuksen heitti. Tänään hän ei millään lailla kommentoinut näitä, Kummola arvioi Faselista.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Virallinen vahvistus – Valko-Venäjä menetti jääkiekon MM-kisat

Kommentoi Facebookissa