Jääkiekon MM-finalisteja ei huolittu NHL:n superturnaukseen

Kuva Fotolia

Tshekki ja Sveitsi pelasivat jääkiekon MM-kisojen loppuottelussa, mutta NHL kutsunut niitä mukaan ensi helmikuun maajoukkueturnaukseensa.

JÄÄKIEKKO NHL järjestää ensi helmikuussa 4 Nations Face Off -maajoukkueturnauksen. Viikon verran kestävä turnaus pelataan tiettävästi Bostonissa ja Montrealissa.

Tähän turnaukseen on kelpuutettu vain neljä maalia. Toisistaan parhailla NHL-kiekkoilijoillaan ottavat mittaa Kanada, Yhdysvallat, Suomi ja Ruotsi.

Tämän vuoden MM-finalistit, kultajoukkue Tshekki ja hopeajoukkue Sveitsi, eivät turnaukseen kelvanneet. Syy ei ollut kuitenkaan siinä, että Tshekki ja Sveitsi olisivat NHL:n mielestä liian huonoja.

4 Nations Face Offiin kelpuutetaan vain NHL-pelaajia. Tshekillä ja Sveitsillä ei ole NHL:ssä joukkueellisen verran pelaajia.

Kansainvälisellä jääkiekkoliitolla IIHF:llä on lusikkansa sopassa. Se ei haluaisi valtansa alla olevien liigojen pelaajia NHL-turnaukseen helmikuussa.

IIHF:n puheenjohtaja Luc Tardif kertoi asiasta viime sunnuntaina Prahassa. Hänen mukaansa helmikuun turnaus ei sovi Euroopan sarjoille, joissa pudotuspelit ovat pian alkamassa. NHL:n maajoukkueturnaus sopisi Tardifin mukaan paremmin esimerkiksi syksylle.

NHL haluaisi järjestää maajoukkueturnauksensa säännöllisesti. Tardifin mukaan tästä IIHF keskustelee myöhemmin.

Kun IIHF ei tue turnauksen järjestämistä helmikuussa, voi turnaukseen osallistua vain NHL-pelaajia. Ja ainoastaan viisi maata ovat näillä kriteereillä osallistumiskelpoisia, niiden saadessa NHL:stä joukkueen täyteen. Venäjää ei turnaukseen oteta mukaan maan Ukrainassa harjoittamien raakalaismaisten sotatoimien takia.

Talviolympiakisoihin NHL päästää pelaajansa 2026 ja 2030. Vuonna 2026 olympialaiset järjestetään Milanossa ja 2030 jääkiekon osalta todennäköisesti Ranskassa Nizzassa.

Venäjän päästämisestä Milanon olympiaturnaukseen IIHF päättää ensi helmikuussa. Jos Ukrainan sota jatkuu silloin yhä, ei Venäjällä liene olympiajääkiekkoon asiaa.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Tshekki juhlii jääkiekon maailmanmestaruutta

Kommentoi Facebookissa