Poliisi muistuttaa vanhempia – lapsikin on korvausvastuussa teostaan

Esimerkiksi lasten tulitikkuleikeistä saattaa aiheutua mittavat vahingot ja korvausvastuu.

Esimerkiksi lasten tulitikkuleikeistä saattaa aiheutua mittavat vahingot ja korvausvastuu. (Kuva Fotolia)

Pienetkin lapset saattavat ajattelemattomuuttaan vahingoittaa toisen omaisuutta.

KORVAUSVELVOLLISUUS Sisä-Suomen poliisille on kirjattu rikosilmoitus anastetuista rekisterikilvistä ja asianomistajalta saadun kameratallenteen mukaan epäillyt näyttävät olevan alle 10-vuotiaita lapsia. Alle 15-vuotiaan rikolliseen tekoon epäillyn asiaa ei käsitellä oikeudessa eikä hänelle tuomita rangaistusta.

Alle 15-vuotiasta rikolliseen tekoon epäiltyä koskee kuitenkin korvausvelvollisuus, hän joutuu korvaamaan rikoksella aiheuttamansa vahingon. Poliisi toteaa, että jokaiseen lapsen tekemään rikokseen olisi hyvä päästä puuttumaan heti, jotta lapsi itsekin ymmärtää, että hänen tekonsa ei ole ollut vain pieni ”hauska ja jännä juttu”.

Juttuvinkki: Ilkivalta on lisääntynyt raiteilla tänä keväänä – ”Siellä on omakin henki uhattuna”

Alle 15-vuotiaana tehdystä epäillystä rikollisesta teosta tehdään rikosilmoitus sekä lastensuojeluilmoitus. Tarvittaessa toimitetaan myös esitutkinta sen selvittämiseksi, onko 15 vuotta täyttänyt ollut osallisena teossa. Lisäksi esitutkinnassa selvitetään asianomistajan mahdolliset korvausvaatimukset sekä pyritään palauttamaan menetetty omaisuus takaisin omistajalleen.

Poliisi kertoo, että nuoren elämäntilannetta käsitellään myös yhdessä sosiaaliviranomaisten ja poliisin toimesta ankkuritoiminnan kautta. Ankkuritoiminnan tarkoituksena on varhaisen vaiheen nuorten hyvinvoinnin edistäminen ja rikosten ennalta ehkäiseminen.

Moniammatillinen tiimi tapaa nuoren ja hänen huoltajansa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, jotta nuorta voidaan tukea tarkoituksenmukaisesti ja tarvittaessa ohjata oikean avun tai tuen piiriin.

Lue myös: K-Raudan puuvaraston suurpalon epäillyt sytyttäjät ovat nuoria poikia – tuhosta arviolta 600 000 euron vahingot

Kommentoi Facebookissa