EU-kokouksen kukkanen – Puola yritti erottaa puolalaisen puheenjohtajan

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Puolan Donald Tusk ei ole maan hallituksen suosiossa.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk ei ole Puolan hallituksen suosiossa. (Kuva Wizyta Premiera)

Muut maat asettuivat uudelleen valitun Donald Tuskin taakse.

EUROOPAN UNIONI Brysselissä kokoontuneiden EU-maiden johtajien kokouksessa nähtiin eilen kummallinen näytelmä. Puola vastusti Eurooppa-neuvoston puheenjohtajana toimineen puolalaisen Donald Tuskin uudelleenvalintaa.

Tusk on kuulunut kristillisdemokraattiseen Kansallisfoorumi-puolueeseen, kun vallassa Puolassa on nyt mediaa ja kansalaisoikeuksia rajoittamaan pyrkivä Laki ja oikeus -puolue. Puolan pääministeri Beata Szydło syytti eurooppalaisille kollegoilleen lähettämässään kirjeessä Tuskia yrityksestä horjuttaa Puolan hallitusta.

Puola jäi syytöksineen kuitenkin yksin, ja kaikki muut maat valitsivat Tuskin uudelle 2,5 vuotta kestävälle jatkokaudelle. Suuttuneet puolalaiset eivät puolestaan hyväksyneet EU-huippukokouksen päätöslauselmia, jolloin yksimielisyyden puuttuessa ne jouduttiin hyväksymään vain niin sanottuina puheenjohtajan päätelminä. Puheenjohtajana toimi Maltan pääministeri Joseph Muscat.

Riitaa ei pidetä hyvänä asiana etenkään nyt, kun Euroopan unioni valmistautuu Britannian eroon. Puola yrittikin saada tukea pääministeri Theresa Maylta, sillä Britanniassa asuu noin 900 000 puolalaista. Nyt kiilan iskeminen yhtenäisyyteen ei onnistunut, mutta asian epäillään vaikuttavan vielä myöhemmin, kun brittien Brexit-eron ehdoista neuvotellaan.

Suomea Brysselissä edusti pääministeri Juha Sipilä. Euroopan unioniin jää Britannian lähdön jälkeen 27 jäsenmaata. Maaliskuussa vietetään Roomassa EU:n 60-vuotisjuhlallisuuksia ilmeisen epävakaissa merkeissä.

Kommentoi Facebookissa