Kaikki lokit eivät ole rauhoitettuja – mutta suojattuja pesimäkaudella

Lokit kuuluvat merimaisemaan, mutta esimerkiksi kauppatoreilla ne koetaan kiusankappaleiksi.

Lokit kuuluvat merimaisemaan, mutta esimerkiksi kauppatoreilla ne koetaan kiusankappaleiksi. (Kuva Fotolia)

Lokkihaittoja ehtii ennaltaehkäistä vielä osassa Suomea – erillisin luvin koko maassa.

LUONTO Kesän kiusanhenkinä monen pitämät lokkilajit kuuluvat rauhoitettujen lintujen joukkoon merilokkia ja harmaalokkia lukuunottamatta, mutta niitäkään ei saa pesimäkaudella ilman erillisiä lupia torjua. Osassa maata eri lokkilajien pesimärauha alkaa jo 10.3. ja rauha jatkuu heinäkuun loppuun saakka.

– Jos linnuista on ihmisen terveydelle tai turvallisuudelle haittaa, voidaan toimia erillisin luvin myös tuon rauhoitusajan puitteissa, tekninen asiantuntija Jouni Siltala Rentokililtä muistuttaa.

Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan riistanhoitopiirien alueella pesimäaika alkaa 1.4., Pohjois-Pohjanmaan, Kainuun ja Lapin riistanhoitopiirien alueella 1.5. Oman paikkakunnan tilanne kannattaa tarkistaa viranomaisilta.

Lokeista on ihmisille kiusaa eri tavoin, muutenkin, kuin kauppatoreilla ruokaa ryöstämällä. Jos lokki tuntee esimerkiksi poikasensa uhatuksi, se syöksähtelee aggressiivisesti ihmisiä kohti. Lokeista on myös meluhaittaa ja lokin pH-arvoltaan matalat ulosteet tekevät materiaalisia tuhoja esimerkiksi syövyttämällä talojen ulkorakenteita ja autojen maalipintoja.

Kalliimpia lokkihaittoja ovat nimenomaan välilliset tuhot. Esimerkiksi lokkien pesämateriaalit voivat tukkia viemäreitä ja aiheuttaa tulvimista. Lokkien ruuanetsintä taas johtaa usein roskien ja ruuantähteiden leviämiseen. Levinneet roskat houkuttelevat myös paikalle tuholaisia kuten rottia ja hyönteisiä.

Lintuhaittojen torjuntakeinoja ovat fyysiset esteen ja haitat, pyydystäminen ja vaikkapa ääniin perustuvat keinot.

– Kattojen reunoille asennettavat lintupiikit, jotka estävät lintuja istumasta ja linnun painon alla joustava vaijeri ovat suosituimpia fyysisiä esteitä. Linnuille epämukavuutta aiheuttavia sähköshokkeja antavaa Avishock-menetelmää voidaan myös käyttää, Siltala sanoo.

Lyhytaikaista helpotusta lintuhaittoihin tuovat äänikarkottimet, mutta lintujen totuttua metakkaan ne menettävät tehonsa.

– Lisäksi lintuja voidaan pyydystää vaikkapa verkoin ja käydä sitten vapauttamassa luontoon, jossa ne eivät ole häiriöksi, Jouni Siltala kertoo.

Kommentoi Facebookissa