EU:n kirjallisuuspalkintoehdokkaat Suomessa on valittu – palkinnon arvo on 5000 euroa

Turkulainen Heikki Kännö on alunperin taidemaalariksi valmistunut vapaa taiteilija, joka on vaihtanut ammattiaan kirjailijaksi.

Turkulainen Heikki Kännö on alunperin taidemaalariksi valmistunut vapaa taiteilija, joka on vaihtanut ammattiaan kirjailijaksi. (Kuva Sammakko)

Suomen lisäksi mukana on kolmetoista muuta EU-maata.

KIRJALLISUUS Euroopan unionin kirjallisuuspalkinnon vuoden 2019 ehdokkaat on valittu. Ne ovat Mia Franckin Bombträdgården/Pommipuutarha (Förlaget & Teos), Heikki Kännön Sömnö (Sammakko), Piia Leinon Taivas (Kustantamo S&S) ja Eeva Rohaksen Raivo (Otava). Kännö on voittanut teoksellaan jo Runeberg-palkinnon.

Euroopan unionin kirjallisuuspalkinnon tarkoituksena on edistää eurooppalaisen nykykirjallisuuden näkyvyyttä. Palkinto jaetaan kolmen vuoden jaksoissa, ja tänä vuonna Suomen lisäksi on mukana 13 muuta EU-maata. Suomen voittaja julkaistaan toukokuun loppupuolella. Palkinto on 5000 euroa.

Mia Franckin teoksessa – jonka on suomentanut Laura Beck – helsinkiläistyttö lähetetään sodan jaloista turvaan Ruotsiin, mutta siellä hän joutuukin kohtaamaan väkivallan ja julmuuden. Heikki Kännö vyöryttää lukijan eteen rikkaan ja yksityiskohtia tulvivan maailman, jossa kohtaavat musiikki ja taide, politiikka, rakkaus ja suvun salaisuudet.

Piia Leinon kirja on vähäeleinen dystopia lähitulevaisuudesta, väkevä visio kulutusyhteiskunnan kestämättömistä valinnoista. Eeva Rohas puolestaan rakentaa ihmissuhdeongelmien, avioeron ja alkoholismin usein nähdystä asetelmasta epätavanomaisesti kerrotun, monikerroksisen maailman.

Suomen palkintoraatiin kuuluvat kustantaja ja puheenjohtaja Ville Rauvola, Akateemisen kirjakaupan myymäläpäällikkö Aki Järvinen, kirjailija Malin Kivelä, professori Anne Mäntynen ja kirjailija Sinikka Vuola.

Lue myös: Kirjallisuuden Nobel-voittaja valitaan jälleen – tänä vuonna jaetaan kaksi palkintoa

Kommentoi Facebookissa