Mielikuvitusrikas Sömnö sai Runeberg-palkinnon – ”Palauttaa uskon tarinoiden ikivanhaan mahtiin”

Turkulainen Heikki Kännö on alunperin taidemaalariksi valmistunut vapaa taiteilija, joka on vaihtanut ammattiaan kirjailijaksi.

Turkulainen Heikki Kännö on alunperin taidemaalariksi valmistunut vapaa taiteilija, joka on vaihtanut ammattiaan kirjailijaksi. (Kuva Sammakko)

Kirja on turkulaisen Heikki Kännön toinen romaani.

RUNEBERG-PALKINTO Vuoden 2019 kirjallisuuden Runeberg-palkinnon on voittanut turkulainen kirjailija Heikki Kännö romaanillaan Sömnö (Sammakko). Kolmihenkisen palkintoraadin muodostivat kirjailija Virpi Hämeen-Anttila, kriitikko Maija Jelkänen ja FT, kirjallisuustutkija Mikko Carlson.

Raadin puheenjohtaja, Virpi Hämeen-Anttila perusteli raadin valintaa seuraavasti:

– Heikki Kännön Sömnö vaikutti meihin lukijoina vahvasti, koska se on hämmästyttävän uudennäköinen, omaperäinen ja määrittelyjä pakeneva. Samalla se silti palauttaa uskon tarinoiden ikivanhaan mahtiin ja lukemisen nautintoon, joista ainakin jälkimmäisen pelätään olevan kuihtumassa. Romaanista kumpuaa tarinankertojan uteliaisuus ja ilo, jonka tuloksena syntyy lukijan ihmetys ja riemu monialle haarautuvan kertomuksen ja mehevän, aistillisen kielen äärellä.

Turkulainen Heikki Kännö on alunperin taidemaalariksi valmistunut vapaa taiteilija, joka on vaihtanut ammattiaan kirjailijaksi. Sömnö on Heikki Kännön toinen romaani. Esikoisteos Mehiläistie ilmestyi vuonna 2017 Sammakon kustantamana, ja se oli ehdolla Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon ja sekä Tulenkantaja– että Tähtivaeltaja-palkinnon saajaksi.

Heikki Kännö: Sömnö
Heikki Kännö: Sömnö (Sammakko)

Sukutarinan muotoa seuraileva monipolvinen Sömnö-romaani kertoo muun muassa siitä, kuinka voi yrittää rakentaa kuolemattoman sielun.

Viime vuonna Runeberg-palkinnon sai Marjo Niemi romaanillaan Kaikkien menetysten äiti (Teos).

Runeberg-palkinto on sanomalehti Uusimaan, Porvoon kaupungin, Suomen Kirjailijaliiton, Suomen arvostelijain liiton ja Finlands Svenska Författareföreningin kirjallisuuspalkinto.

Runeberg-palkinnon arvo on 10 000 euroa ja sen maksavat puoliksi sanomalehti Uusimaa ja Porvoon kaupunki. Palkinto on luotu tukemaan laatukirjallisuutta, mutta myös antamaan uusia aineksia kirjalliseen keskusteluun ja virkistämään Runebergin päivän viettoa.

Lue myös: Poikkitaiteellisuus ja ajankohtaisuus uudistavat Turun Kirjamessuja – teatteri, ilmastonmuutos ja lukutaito ensi syksyn teemat

Kommentoi Facebookissa